Güneş Enerjisinde 2023’te Rekor Kırılacak

Dünya genelinde, yenilenebilir enerji yatırımları hız kesmeden sürüyor ve güneş enerjisi alanında 2023 yılında yapılacak yeni yatırımlarla birlikte rekor kırılması öngörülüyor.

Her geçen gün dünya genelinde yenilenebilir enerjinin önemi daha iyi anlaşılıyor. Birçok ülke mevcut yatırımlarını artırmaya çalışırken özellikle güneş enerjisi alanında büyük bir ilgi gözleniyor. Küresel araştırma şirketi Wood Mackenzie‘ye göre, 2023 yılında dünya çapında rekor seviyede güneş enerjisi kapasitesine ulaşılması bekleniyor.

Güneş Enerjisinde Rekor Büyüme

Wood Mackenzie, bu yıl dünya genelinde yeni kurulan güneş enerjisi kapasitesinin yaklaşık 270 GW’a ulaşacağını tahmin ediyor. Bu önemli büyüme, nihai rakamlarla doğrulanırsa, 2022’ye göre yüzde 33’lük bir artış sağlayacak. Araştırma firması, 2024 yılında küresel güneş enerjisi pazarında yıllık yüzde 1’lik bir genişleme öngörürken, bunu 2025 yılında yüzde 5’lik bir artış izleyeceğini belirtiyor. Ancak, 2026 yılında yüzde 1’lik bir potansiyel düşüş bekleniyor. Özellikle Çin’in de dahil olduğu Asya-Pasifik bölgesinin, 2032 yılına kadar güneş enerjisi dağıtımında önemli bir rol oynayacağı görülüyor.

Wood Mackenzie, anlaşılır bir şekilde Çin’in en azından önümüzdeki beş yıl boyunca güneş paneli üretiminde lider olacağını öngörüyor. ABD, Avrupa ve Hindistan’daki politika teşviklerinin yakın vadede Çin’in pazar payına önemli bir etki yapmasının beklenmediği belirtiliyor. Geliştiriciler, daha ucuz polisilikon fiyatlarından yararlanarak şebeke ölçeğindeki güneş enerjisi tesislerini büyük ölçekte genişletiyorlar. Ancak WoodMac, Çin’in ihracat odağını panellerden hücrelere ve wafer’lara kaydırmasının beklendiğini ifade ediyor.

ABD’nin güneş enerjisi sektörü, 2023 yılının ilk çeyreğinde rekor düzeyde en büyük büyümeyi yaşadı. Şebeke ölçeğindeki güneş enerjisi kurulumları, ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %66’lık güçlü bir artış kaydetti, ancak projeler hala ara bağlantı gecikmeleri ve tedarik zinciri aksaklıklarının olumsuz etkilerini yaşıyor. ABD’de konut tipi güneş enerjisi de 2023 yılının ilk çeyreğinde rekor seviyeye ulaştı, ancak olası ekonomik belirsizlikler nedeniyle tüketicilerin çekinceli davranışlarından dolayı satışlar yavaşladı. Avrupa’da ise 2023 yılının ilk çeyreğinde, Birleşik Krallık konut tipi güneş enerjisi kurulumlarında 2022’nin ilk çeyreğine göre hacmini iki katına çıkararak zirveye yerleşti. İngiltere’nin bu hızlı büyüme eğilimi devam ederse, 2023 yılında konut tipi güneş enerjisi kurulu kapasitesinin en az yüzde 60 artacağı tahmin ediliyor.