“Genç Nüfus, Yapay Zekanın Kozu”

Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, ‘Eğer gençlerin ilgisini bilgiye dönüştürebilirsek, Türkiye’nin yapay zeka alanındaki potansiyeli çok yüksek.’ şeklinde konuştu.

Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, yapay zeka kavramının ‘insanların günlük hayatta yaptığı işlerin makinalar tarafından gerçekleştirilebileceği’ şeklinde tanımlanabildiğini belirtti.

Yapay zekanın son günlerde önemli bir konu haline geldiğine dikkat çeken Küçükşabanoğlu, “Aslında bu kavram 71 yıllık bir geçmişe sahip, ancak hem Türkiye hem de dünya genelinde yeni yeni konuşulmaya başlandı. Yapay zeka, artık sadece geleceğin değil, bugünün teknolojisi. Yapay zeka, spor, dış politika, tarım, turizm, girişimcilik, enerji gibi her alanda dönüşüm sağlayacak bir teknoloji olarak tanımlanabilir.” ifadelerini kullandı.

Küçükşabanoğlu, yapay zeka ile başa çıkabilmek için sektördeki gelişmeleri ve dönüşümleri yakından takip etmenin önemine vurgu yaptı.

Medyada da bu konuda dikkat çekici gelişmelerin yaşandığını belirten Küçükşabanoğlu, son olarak ABD’de The New York Times Gazetesi’nin yapay zekayı yönetecek bir editör aradığını hatırlattı.

Küçükşabanoğlu, bu alanda önemli gelişmelerin yaşandığına tanıklık ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Son 5 yılda yapay zeka anlamında Türkiye’de gelişmeler var. Türkiye şu anda Uluslararası Yapay Zeka Endeksi’nde 160 ülke arasında 47’nci sırada. Her geçen gün sıralamadaki yerimiz yükseliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisimiz, TÜBİTAK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gibi kuruluşlar yapay zekada ellerinden geleni yapıyorlar. Yapay zeka artık evimizdeki günlük yaşamdan iş hayatına kadar her alanı dönüştürüyor. Özellikle istihdam konusunda büyük kaygılar olduğu kadar büyük heyecanlar da var çünkü bütün raporlara göre yapay zeka 2030’a kadar yaklaşık 85 milyon istihdam kaybına yol açacak. Bir taraftan da 97 milyon yeni istihdam yaratacak.”