Bilimin Yeni Çağı: Çin “Yapay Güneş” İçin Şirket Kuruyor

Bilim alanında gelişmeler hız kesmeden sürüyor. Çin, yapay güneş olarak bilinen nükleer füzyon reaktörü için bir şirket kuruyor. Nükleer füzyon reaktör sayesinde güneşin enerji üretme süreci taklit edilerek daha temiz ve güvenli bir enerji kaynağı sağlanması amaçlanıyor.

Çin Ulusal Nükleer Kurumu (CNNC) tarafından bildirildiğine göre, Çin, yapay güneş olarak adlandırılan nükleer füzyon reaktörünü devreye sokmak için ülke çapındaki kaynakları bir araya getirecek yeni bir devlet şirketi kurma planı içerisinde.

Geçtiğimiz günlerde duyurulan Çin Füzyon Enerjisi’nin kuruluşu, Çin’in füzyon enerjisi araştırma ve geliştirme çalışmalarını, araştırma enstitüleri ve özel şirketler arasında dağılmış olan kaynakları birleştirerek tek bir çatı altında toplamayı hedefliyor.

AVRUPA VE ABD’DE ÇOK HIZLI ŞEKİLDE GELİŞİYOR

Nükleer füzyon, güneşin enerji üretme sürecini taklit ederek, çok az atık ve sınırsız yakıtla temiz ve güvenli bir enerji kaynağı sağlama amacını taşıyor.

Füzyon enerjisinin ticari uygulamalarına ve ilgili teknolojilere odaklanmış yüksek teknoloji şirketi Startorus Fusion’ın kurucusu Chen Rui, ulusal düzeyde nükleer füzyonun öncelikli bir hale geldiğini belirtti.

Chen, yakın tarihli bir toplantıda, kontrollü nükleer füzyonun gelecekteki enerji için anahtar bir rol oynayacağını vurgulayarak, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bu alanın hızla gelişmekte olduğunu dile getirdi.

CNNC liderliğinde, nükleer füzyon alanındaki bazı temel zorlukları aşmak için 25 kuruluşun işbirliği yaptığı bir inovasyon konsorsiyumu da kuruldu.

KÜRESEL ENERJİ SORUNUNA İDEAL BİR ÇÖZÜM

CNNC Başkan Yardımcısı Cao Shudong, şirketin web sitesinde yaptığı açıklamada, kontrollü nükleer füzyonun küresel enerji sorunlarına ideal bir çözüm olduğunu belirterek, bu alanda bilimsel ve teknolojik rekabetin liderlerinden biri olunduğunu ifade etti.

Cao, Çin’in yüksek kaliteli bir enerji endüstrisi geliştirmesi gerektiğini ve bunun için ulusal kaynakları ve endüstri girdilerini kilit projelere odaklayarak merkezi bir yönetim sistemi benimseyebileceğini vurguladı.

Dünya genelindeki ülkelerin, nükleer füzyon araştırmalarına düzenli yatırımlar yaptığı biliniyor. Aralık ayında, füzyon enerjisi için yenilikçi teknolojiler geliştirmek amacıyla dokuz kuruluş, Birleşik Krallık Atom Enerjisi Kurumu (UKAEA) ile toplam değeri 11,6 milyon Sterlin olan bir anlaşma imzaladı.

Çin’in Hefei kentinde bulunan yapay güneş olarak adlandırılan nükleer füzyon reaktörü, 70 milyon derecede 17 dakikadan fazla süreyle çalışarak dünya rekoru kırmıştı.

author avatar
İpek Dogan