Garanti BBVA, ATM’lerinde Güneş Enerjisi Kullanılacak

Türkiye’nin önde gelen bankalarından Garanti BBVA, sürdürülebilirlik çabaları doğrultusunda Pendik Kampüs ve Güneşli Hizmet Binası ile ATM’lerinde güneş enerjisi üretimine başladı.

Garanti BBVA, sürdürülebilirlik çabaları kapsamında Pendik Kampüs ve Güneşli Hizmet Binası ile ATM’lerinde güneş enerjisi üretimine başladı.

Banka tarafından yapılan açıklamaya göre, Garanti BBVA, Pendik Kampüs ve Güneşli Hizmet Binası’nda güneş enerjisi santrali (GES) projesini hayata geçirirken aynı zamanda ATM çatılarına güneş enerjisi panelleri yerleştirdi.

Pendik Kampüs ve Güneşli Hizmet Binasına kurulan güneş enerjisi santrali projesinin kurulu gücü yaklaşık 300 kW olup, yıllık üretim kapasitesi 350 MWh’dir. Aynı zamanda bu yılbaşından itibaren ATM çatılarına yerleştirilen 81 güneş enerjisi paneli ile de enerji üretimine başlanmıştır.

Pendik Kampüs’ün GES kurulu gücü 103 kW, yıllık üretim kapasitesi 122 MWh iken Güneşli Hizmet Binası’nın kurulu gücü 193 kW, yıllık üretim kapasitesi ise 228 MWh olarak belirlenmiştir. Bu projenin hayata geçirilmesiyle yılda 1 milyon TL tasarruf sağlanması ve 160 ton karbon emisyonunun engellenmesi hedeflenmektedir. Bu miktar, doğada yaklaşık 9.884 ağacın azaltabileceği sera gazı miktarına eşdeğerdir.

Garanti BBVA, güneş enerjisi panel kurulumlarıyla bir ATM’nin aylık enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40-50’sini (aylık ortalama 150 KWh) güneş enerjisinden sağlayabilecektir. ATM kurulumları ve kabin değişimlerine ait üretimin yılsonunda yaklaşık 60 bin KWh’a ulaşması planlanmaktadır. Bu enerji üretimiyle de doğada 1800 ağacın azaltabileceği sera gazı miktarına denk gelen, 30 tona yakın karbon emisyonunun engellenmesi hedeflenmektedir.