Fosil Yakıt Bazlı Malzemeler Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Nova-Institute GmbH, JRC Plastik Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) metodolojisinin yönlerini ve bu temel ambalaj malzemeleri için ilgili politika sonuçlarını eleştirmektedir.

Yaşam döngüsü değerlendirmeleri (LCA’lar), çevresel etkileri değerlendirmek için standartlaştırılmış bir metodoloji sağlayarak çeşitli malzemeler ve ambalajlar arasında adil karşılaştırmaları kolaylaştırmada çok önemli bir rol oynar.

Geçerli elmalar arasında karşılaştırmalar yapmak için verilerin hikayeyi anlatmasına izin vermek çok önemlidir.

Avrupa Komisyonu’nun net sıfır hedefleri doğrultusunda, fosil bazlı malzemelerden yenilenebilir malzemelere geçiş, çevresel sürdürülebilirlik için hayati önem taşıyor. Biyokütle, karbon yakalama ve kullanma (CCU) ve geri dönüşüm, bu geçişte yenilenebilir karbon kaynakları olarak ortaya çıkıyor.

Avrupa Komisyonu’nun bilimsel kolu olan Ortak Araştırma Merkezi (JRC), özellikle biyo-bazlı hammadde ve fosil olmayan ürünlerin değerlendirilmesi ile ilgili olarak LCA’lardaki metodolojik zorlukların ele alınmasında odak noktası olmuştur. JRC, 2021’de alternatif hammaddelerin fosil bazlı plastiklere kıyasla çevresel performansını değerlendirmeyi amaçlayan Plastik LCA Metodolojisini tanıttı. Ayrıntılı bilimsel yaklaşımına rağmen, metodoloji eleştirilerle karşı karşıya kaldı ve özellikle biyo-tabanlı sektördeki paydaşların tepkisine yol açtı.

JRC Plastics LCA yönteminde tanımlanan temel sorunlar arasında fosil hammaddenin çevresel ayak izinin hafife alınması, yenilenebilir hammaddeler üzerinde orantısız inceleme, enerji ve malzeme kullanımı arasındaki metodolojik tutarsızlıklar ve biyojenik/atmosferik karbon alımının şeffaf bir şekilde görselleştirilememesi yer alıyor. Ayrıca, metodoloji, çevresel sürdürülebilirlik değerlendirmesi, politika tasarımı ve JRC’nin Avrupa politikaları üzerindeki etkisinin arayüzünü dikkate almamaktadır.

Oyun Alanını Eşitlemek İçin Öneriler

Bu zorlukların üstesinden gelmek için Sorumlu Kimya Girişimi (RCI) sekiz öneri önermektedir. İlk olarak, alternatif hammaddelerle eşit bir oyun alanı sağlamak için fosil hammaddenin çevresel etkisine ilişkin derinlemesine bir araştırmayı savunuyor. RCI, tutarlı veri gereksinimlerine, sürdürülebilirlik kaynak bulma taleplerine ve tüm hammaddeler için tüm arazi kullanımı ve dolaylı etkilere ilişkin değerlendirmelere duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.

RCI ayrıca yeni ve yerleşik ürünler arasında karşılaştırmalara olanak tanıyan, inovasyonu ve sürdürülebilirliği teşvik eden politikalar için çağrıda bulunuyor. AB’nin atık hiyerarşisi ve döngüsel ekonomi hedefleriyle uyumlu, enerji ve malzeme kullanımı arasında dengeli bir LCA metodolojisi oluşturmanın önemini vurgulamaktadır. Yenilenebilir karbon alımının değerinin tanınması ve LCA’lara olumlu çevresel yönlerin dahil edilmesi de vurgulanmaktadır.

RCI, geliştirilen metodolojilerde politika arayüzünün ve ortamının kabul edilmesini teşvik ederek, ileriye dönük politika oluşturma sürecine rehberlik etmek için gelecek senaryolarına ve duyarlılık analizlerine duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Toprakta karbon depolama ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi olumlu çevresel yönleri yansıtan kavramlar LCA’lara dahil edilmelidir.

RCI, sürdürülebilir malzemelere geçişin zorluklarını aşarken, sağlam ve adil bir LCA metodolojisinin önemini vurguluyor. Paydaşlar, politika yapıcılar ve endüstriler, daha adil ve sürdürülebilir bir gelecek için bu önerileri dikkate almaya teşvik edilmektedir. RCI’ın LCA yaklaşımları ve metodolojileri hakkındaki yeni raporu, devam eden bu söylemde daha fazla içgörü ve rehberlik sağlamayı amaçlamaktadır.