Ekvator Üzerindeki Güneş Panelleri Sınırsız Enerji Sağlayabilir

Dünya, eşi görülmemiş bir enerji ihtiyacına sahip, ancak bu enerjiyi temiz bir şekilde elde etmek gerekiyor. Yeni bir araştırma, deniz üzerine kurulmuş güneş panellerinin ekvatora yerleştirilmesini öneriyor.

Yeni bilimsel keşifler ve teknolojik ilerlemeler, daha fazla enerji talep ediyor. Elektrikli araçlar, devasa veri merkezleri ve diğer alanlar elektrikle beslenirken, aynı zamanda fosil yakıtların etkisiyle gezegen giderek kirleniyor. Bu nedenle enerjinin temiz bir şekilde elde edilmesi son derece önemli bir konumda. Yeni bir araştırma, ekvatora yakın bölgelerde yüzen güneş panellerinden oluşan geniş enerji dizilerinin Güneydoğu Asya ve Batı Afrika’daki ülkelere sınırsız temiz enerji sağlayabileceğini gösteriyor.

Ekvator Sularında Güneş Enerjisi

Avustralya Ulusal Üniversitesi‘ndeki mühendislik profesörleri, yeni bir makale yayınladı. Bu makalede, ekvator üzerindeki belirli bölgelerin yüzen güneş enerjisi için ideal olduğunu açıklıyor; çünkü bu bölgelerdeki sularda güçlü rüzgarlar ve büyük dalgalar bulunmuyor. Ayrıca, bu bölgelerde tropikal fırtınaların da son derece nadir görüldüğü belirtiliyor.

Araştırmacılar, bu sularda yüzen güneş enerjisinin yılda 1 milyon terawatt-saate kadar devasa bir üretim sağlayabileceğini öne sürdü. İddiaya göre, bu miktar, tamamen karbondan arındırılmış küresel bir ekonomi için gerekli olan ve 10 milyar varlıklı insanın ihtiyaçlarını destekleyen enerji miktarının yaklaşık beş katı.

Dalgalar 6 metreden daha düşük ve rüzgarlar saniyede 15 metreden daha düşük hızdaysa, sularda sakin olarak kabul ediliyor. En sakin sularda Endonezya ve çevresi ile Nijerya yakınlarındaki ekvatoral Batı Afrika’da bulunmaktadır. Bu nedenle, bu sularda kurulacak yüzen panellerin aşırı mühendislik harcamalarına veya yüksek maliyetlere ihtiyaç duyulmayacağı anlaşılıyor. Araştırmaya göre, Endonezya bölgesi son 40 yılda 4 metreden daha büyük dalgaların veya saniyede 10 metreden daha güçlü rüzgarların görülmediği yaklaşık 140.000 kilometrekarelik bir deniz alanına sahip.

Makaleye göre, sadece Endonezya’da açık deniz güneş enerjisi yılda yaklaşık 35.000 terawatt-saat güneş enerjisi üretebiliyor; bu da ülkenin mevcut yıllık 30.000 TWh’lik elektrik üretimiyle uyumlu bir değer. Ancak rüzgar ve dalga düzenlerinin iklim değişikliği nedeniyle büyük ölçüde değişmeyeceği düşünülürse, ekvatora yakın sularda yüzen güneş panellerinin yerleştirilmesi, sınırlı arazisi olan yoğun nüfuslu bölgelere enerji sağlamak için yaratıcı ve akıllıca bir çözüm olabilir. Tabii ki, inşa edilecek güneş enerjisi santralinin ekolojik etkilerinin de detaylı bir şekilde incelenmesi gereklidir.