Eksim Enerji, Enerjide Lider Olmayı Hedefliyor

Eksim Enerji‘nin CEO’su Arkın Akbay, şirket portföyünde 2029’a kadar planlanan enerji projelerine vurgu yaparak, “Hızla Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji üreticilerinden biri olma yolunda ilerliyoruz.” şeklinde ifade etti.

Eksim Enerji’nin Üst Yöneticisi (CEO) Arkın Akbay, şirket portföyünde 2029’a kadar planlanan enerji projelerine vurgu yaparak, “Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji üreticilerinden biri olma yolunda hızla ilerliyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu. Akbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketin Türkiye genelinde 467 megavatlık rüzgar kurulu gücü işlettiğini ifade etti.

Akbay, ileriye dönük planlanan yenilenebilir enerji projelerinin çoğunun Türkiye’de gerçekleşeceğini belirterek, mevcut rüzgar enerji santrallerinin toplam kapasitesini artırmak amacıyla hibrit fotovoltaik güneş santralleri inşa ettiklerini ifade etti. Eksim Enerji’nin, yenilenebilir enerji kaynak alanı (YEKA) kapsamındaki rüzgar ve güneş ihalelerinde öncü bir kuruluş olduğunu vurgulayan Akbay, sözlerine şu şekilde devam etti:

‘Şanlıurfa’da 150 megavat elektrik gücündeki güneş santralimizin inşaatı aşamasındayız. Aynı zamanda Karaman, Yozgat, Bingöl, Şırnak, Amasya ve Mardin’de 260 megavat rüzgar projelerimize devam ediyoruz. Depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinde yaklaşık 520 megavatlık kurulu gücü önümüzdeki dönemlerde lisans süreci tamamlanınca hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yurt dışında, Gürcistan’da, Ukrayna’da, Romanya’da ve Arnavutluk’ta proje geliştirme faaliyetlerimiz devam ediyor.’

‘Yenilenebilirde yatırım iştahımız yüksek’

Akbay, deniz üstü rüzgar enerjisi santrali projelerinin planlama ve inşaat süreçlerinde belirli bir standart oluşturulması gerektiğine vurgu yaparak, “Uluslararası uygulamalardan esinlenerek bunu Türkiye’nin koşulları ve değerleriyle uyumlu hale getirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

İklim değişikliğiyle mücadele bağlamında yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çeken Akbay, enerji üretimindeki emisyonların büyük ölçüde fosil kaynaklardan kaynaklandığını belirtti.

Akbay, sözlerini şu şekilde tamamladı:

‘İklim değişikliğini bir an önce durdurmamız gerekiyor çünkü kuraklık tehlikesi ve gıdaya ulaşamama, refahı doğrudan etkileyecek unsurlar. O yüzden duramayız. Yatırım iştahımız çok yüksek. Bize düşen görevin karşılığını vermeye hazırız. Doğanın dengesini geri getirmeliyiz. Herkese düşen görevler var. Bunu en ekonomik şekilde yapmalıyız. Toplumun refahını artırmamız gerekiyor. Havadaki karbondioksit oranı arttığında sağlığınıza da etkisi var. Belki bu elektrik maliyeti olarak görünmüyor ama dolaylı maliyetlerden insanların refahını etkiliyor. O yüzden yenilenebilir dönüşümünü hızla hayata geçirmemiz lazım.’