Devasa Çiplerle Güçlenen Yapay Zekâ Bilgisayarı

Yapay zekâ alanında faaliyet gösteren bir start-up olan Cerebras, son olarak “Süper Bilgisayar” adını verdikleri inovatif cihazı tanıttı. Bu yeni bilgisayarın dikkat çeken özelliği ise normal çiplerin tam 56 kat büyüklüğüne sahip olması.

Silikon Vadisi’ndeki start-up Cerebras, 1,8 metre boyutundaki “süper bilgisayarını” tanıttı. Bu bilgisayar, özel çipler kullanarak yapay zekâ ürünlerini desteklemek amacıyla özel olarak tasarlandı. Bahsi geçen çipler, yaygın olarak kullanılan yapay zekâ çiplerinden tam 56 kat daha büyük.

Şirketin CEO’su Andrew Feldman, “Yapay zekaya adanan bir süper bilgisayarın tasarlanabileceğini ve bunun start-up’lar tarafından daha hızlı ve daha düşük maliyetle yapılabileceğini göstermek istedik.” şeklinde ifade etti.

Yapay zekâ alanındaki start-up’lar da çip üretmeye başladı

Geçtiğimiz yıldaki “yapay zekâ patlaması” çiplere olan talebi büyük ölçüde artırdı. Yapay zekâ alanında faaliyet gösteren Microsoft, Meta ve Google gibi teknoloji devlerinin yanı sıra birçok start-up ve küçük ölçekli şirketler de yapay zekâ ürünlerine yönelik pazarı genişletti. Ancak yapay zekâ ürünleri yüksek düzeyde işlem gücü ve özel çipler gerektiriyor. Bundan dolayı çip tedarikinde bir süredir sorunlar yaşanıyor.

Google, Amazon ve Intel gibi önde gelen teknoloji şirketleri kendi alternatif ürünlerini geliştirmiş durumda. Aynı şekilde, Cerebras, Graphcore, Groq ve SambaNova gibi start-up’lar da Nvidia’nın hâkim olduğu pazarda rekabet etme yarışına katıldılar. Bu tür bilgisayarların start-up’lar tarafından üretilmesi, nadir görülüyor.

Yapay zekâ endüstrisinin geleceği konusunda Feldman umutlu bir tablo çiziyor. Ancak birçok şirketin yalnızca Nvidia’ya bağımlı olmak istemediğini ve Cerebras gibi diğer şirketlere de çip talebinde bulunduğunu dile getiriyor.