Depremin Küresel Ekonomiye Etkisi

Kahramanmaraş’taki depremin ardından Türkiye’nin iplik ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan iplik üretim tesisleri de büyük darbe aldı.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, Kahramanmaraş’ın pamuk ipliği sektöründe dünyanın sayılı şehirlerinden biri olduğunu söyleyerek, depremden sonra diğer üretici ülkeler olan Özbekistan, Kırgızistan, Pakistan ve Hindistan’ın pamuk ipliğine 60-70 sent zam yaptığını belirtti. Geçen yıl 65 iplik fabrikasından tam 48 ülkeye 335 milyon dolarlık pamuk ipliği ihracatı yapan kentte üretim durma seviyelerine geldi.

Pamuk ipliği ihracatında Türkiye yüzde 30, dünya iplik ihracatında ise yüzde 1,3’lük orana sahip olan kentteki tesislerin çabucak toparlanması için çalışmalar yürütülüyor. Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, yaptığı açıklamada büyük bir felaket yaşadıklarını, en fazla hasarın ise Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da olduğunu söyledi. Depremin ilk saatlerinde borsa binasını halka açtıklarını ifade eden Narlı, yaklaşık 2 bin vatandaşa burada konaklama imkanı tanıdıklarını kaydetti.

Narlı, Kahramanmaraş’ın büyük bir sanayi şehri olduğunu söyleyerek, kentin sanayisini düzeltmek için çalıştıklarını bildirdi. Narlı, Kahramanmaraş’ın ülke ekonomisinde 30 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu belirterek, “Bu şehir, Hatay, Adıyaman, Urfa, Diyarbakır, Batman, Cizre ve bu bölgenin pamuğunun tamamını kullanan bir şehir. Bu şehir küçümsenecek bir şehir değil. Pamuk ipliğinin yüzde 55’ini üreten bir şehir. Biz bu şehri ayağa kaldıracağız. Devletimizin de desteklerini bekliyoruz.” dedi.

Kahramanmaraş’ın pamuk ipliği sektöründe dünyanın sayılı şehirlerinden biri olduğunu, üretimdeki çöküşün ardından arz talep dengelerinin değiştiğini, rakiplerin fiyatları yükselttiğini ifade eden Narlı, “Özbekistan, Kırgızistan, Pakistan, Hindistan depremin olduğu gün ve bir gün sonrasında pamuk ipliğine 60-70 sent zam yaptı.” diye konuştu. Narlı, kentin çelik, kuyumculuk, ayakkabı vb. sektörlerde söz sahibi olduğunu, 28 bin esnafın da depremden zarar gördüğünü belirtti.