Çin, Bilgisayar Çiplerinin İhracatını Kontrol Altına Aldı

Çin, önümüzdeki aydan itibaren dünyanın en büyük metal üreticisi olarak, galyum ve germanyum ihracatı için özel lisanslara ihtiyaç duyulacağı şeklinde aktarıldı.

Çin hükümeti, galyum ve germanyum gibi önemli malzemelerin bilgisayar çipleri üretiminde kullanılmasını kontrol altına alıyor. Galyum ve germanyum gibi değerli metaller, yarıiletken, iletişim ve askeri ekipmanlar gibi alanlarda kullanılıyor. Ayrıca güneş panelleri gibi ürünlerde de büyük bir öneme sahip. BBC’nin haberine göre, gelecek aydan itibaren, Çin’den bu metallerin ihracatı için özel lisanslara ihtiyaç duyulacak.

1 Ağustos’tan İtibaren Lisans Gerektirecek

Ulusal güvenlik sebepleriyle duyurulan yeni kurallara göre, bazı galyum ve germanyum modüllerinin ihracatı 1 Ağustos itibarıyla lisans gerektiriyor. Çin, ABD tarafından uygulanan ihracat kontrollerine tepki olarak ABD’yi “teknoloji hegemonyası” olarak nitelendiriliyor. Son aylarda Pekin, ABD ile ilişkili olan bazı şirketlere kısıtlamalar getirdi, örneğin havacılık şirketi Lockheed Martin gibi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Perşembe günü başlayacak olan dört günlük Çin ziyaretinden önce Washington ve Pekin arasındaki ekonomik bağların koparılmasına karşı uyarıda bulundu.