Carrefour ve PepsiCo İşbirliği Kapsamında Mağaza Robotları Test Ediliyor

Perakende yenilikçileri de ürünleri sergilemek ve tüketicilere yeni teklifleri deneyimleme fırsatı vermek için gerçek anlamda yeniden değerlendiriyorlar.

Gerçek zamanlı, çevrimiçi ve çok kanallı rakipler arasında marjların daraldığı rekabetçi sektörde, perakendeciler kendilerini farklılaştırmak ve hayatta kalma şanslarını artırmak için inovasyona ve teknolojiye yatırımlarına devam etmeliler. Perakende inovasyonunun ilk dalgalarından biri e-ticaretti. Artık pek yeni bir trend olmasa da, daha fazla alışveriş yapanın evde kalması ve daha sık çevrimiçi satın alması nedeniyle e-ticaret pandemi nedeniyle daha fazla ilerleme kaydetti. Aslında salgın, fiziksel mağazalardan dijital alışverişe geçişi beş yıl kadar öne çekti.

Perakende yenilikçileri de ürünleri sergilemek ve tüketicilere yeni teklifleri deneyimleme fırsatı vermek için gerçek anlamda yeniden değerlendiriyorlar. Şimdi, daha büyük inovasyona giden yolda atılan en son adım, perakendecileri envanter yönetimini ve tahmine dayalı modellemeyi geliştirmek için IoT’nin derinliklerine itiyor.

Ürün döngüleri hızlandıkça, perakendecilerin, müşterilerin şu anda istediği mal ve hizmetleri üretmek, dağıtmak ve tedarik etmek için tüketici davranışındaki mikro trendleri belirlemede daha da çevik olmaları gerekecek. Tüm bunları, mağazalarda tüketici temas noktasından verileri buluttaki veri yönetim sistemine getiren, serbestçe dolaşan bir robot çözümü olabilir.

Bu düşünceden yola çıkan, PepsiCo’nun yiyecek ve içecek diğer atıştırmalıklarını öneren mağaza robotlarını test etmeye başladı. Robotlar, Polonya’da faaliyet gösteren Carrefour hipermarketlerinden ikisinde alışveriş deneyimini daha eğlenceli hale getirmek için işbaşı yaptı.

Polonya’nın başkenti Varşova’daki iki Carrefour mağazasında faaliyetlere başlayan robotlar ile faaliyeQtlerine hız veren PepsiCo satışları arttırmaya yönelik etkileşime teşvik etmeyi amaçlıyor.

Robotlar oldukça farklı yeteneklere sahip. Tam donanımlı özel olarak tasarlanmış sensörler sayesinde, bir insan yaklaştığında veya engellere yaklaştığında otomatik olarak duruyor. Yeni dönemde teknoloji etkisiyle yenilikçi teknolojilere olan talebin farkında olan PepsiCo ve Carrefour, bu robotların yeni ürünleri tanıtmak ve etkileşimi arttırmak için etkili bir yol olabileceği görüşünde.

Şimdilik robotlar sadece ürün tanıtımı için kullanılıyor olsa da, ilerleyen günlerde mağaza içi bilgilendirme, anketler, fiyat bilgisi sorgulama, rafta yer alan ürün mevcudiyeti veya diğer birçok konuda iyi bir yardımcı olabilir. Öte yandan, markalar için yeni bir mecra olarakta kullanılması gündeme gelebilir.

Ülkemizde, bu teknoloji bir süredir faaliyette. Bir süre önce İstanbul Havalimanı’nda faaliyetlere başlayan robotlar benzer hizmetler için kullanılsa da, perakende tarafında henüz bir yatırım bulunmuyor. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren CarrefourSA, Migros Türkiye, DeFacto, ebebek, Karaca ve diğer birçok perakende markaları için güzel bir oyun alanı bulunuyor.