Avrupa’nın Plastik Sektörü Zor Durumda

Avrupa’nın küresel plastik üretimindeki payı, Çin’in hakimiyeti arttıkça azalmaya başladı.

Plastics Europe tarafından yayınlanan yıllık bir rapora göre, Avrupa’nın küresel plastik üretimindeki payı 2006’daki %22’den 2022’de %14’e düştü; bu durum, Avrupa ile dünyanın geri kalanı arasında “artan rekabet gücü açığına” işaret etmektedir. Aynı zaman diliminde, Çin’in payı %21’den %32’ye yükseldi.

Barron’s’un haberine göre, Fransa’daki Avrupa Plastik operasyonları başkanı Jean-Yves Daclin, “Avrupa plastik sektörümüzün başı dertte” dedi.

Avrupa’nın gerilemesinin temel nedenleri

Bulgular, Avrupa’daki plastik endüstrisini temsil eden bir dernek tarafından yayınlanan “Plastikler için Döngüsel Ekonomi” konulu raporun bir parçasıdır. Rapora göre, Kuzey Amerika 2022 yılında küresel plastik üretiminin %17’sini oluştururken, Orta Doğu’nun payı %9 oldu. Avrupa’nın gerilemesi açıkça Çin’in yükselişiyle bağlantılı görünüyor, ancak aynı zamanda Kuzey Amerika ihracatıyla da ilişkilendirilebilir.

Haftalık Reçine Fiyat Raporu’nda belirtildiği gibi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki etan bazlı reçine üretimi, Avrupa veya Asya’daki nafta bazlı üretimden çok daha rekabetçidir. ABD’li üreticiler, Kuzey Amerika pazarındaki fiyatları desteklemek için yerel arzı azaltırken, fiyat avantajından yararlanarak ihracatı artırdılar.