Aksa Enerji’den Denizaltı Kablolu Enerji Köprüsü

Aksa Enerji, yeni imzalanan 15 yıllık sözleşmeyle Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasına enterkonnekte denizaltı kablosuyla enerji köprüsü kuracak.

Şirket, tarihi bir anlaşmaya imza attı. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) ile gerçekleştirilen bu anlaşma, fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından “enterkonnekte denizaltı elektrik kablosu” kullanılarak iki ülke arasında bağlantı kurulmasını sağlayacak.

Aksa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) halkının kesintisiz enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Santrali’ndeki kurulu güce 35 megavatlık kapasite artışı yapacak. Bu güç artışıyla adadaki toplam kurulu güç 188 megavat seviyesine yükseltilecek.

Aksa Enerji, yıllardır beklenen projeyi hayata geçiriyor

Türkiye ile KKTC arasında enterkonnekte denizaltından elektrik kablosuyla enerji köprüsü kurmayı hedeflediklerini belirten Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Cemil Kazancı, “Bu dev projenin hayata geçirilmesi için fizibilite sonrası hızlıca adımlarımızı atacağız. KKTC’de de yıllardır hayali kurulan bu enerji köprüsüne Aksa Enerji imzasını atacağız.” dedi.

Cemil Kazancı, Aksa Enerji’nin Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Santrali ile 20 yıldır Kuzey Kıbrıs halkına güç verdiğini ve KKTC’nin enerji ihtiyacının yarısını karşıladıklarını vurguladı. Kazancı, “KIB-TEK ile imzaladığımız 15 yıllık yeni sözleşme kapsamında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm gücümüzle Kıbrıs Türk halkının enerji arz güvenliğine katkı sunmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda adadaki santralimizde 35 megavat kapasite artışına giderek kurulu gücümüzü hızlıca 188 megavat seviyesine çıkaracağız. Şirket olarak ‘Sürdürülebilir Yüksek Büyüme’ stratejisi doğrultusunda coğrafya ve kaynak çeşitliğine önem veriyoruz. 2030 hedeflerimiz kapsamında mevcut ve yeni coğrafi bölgelerdeki uzun soluklu ve yenilikçi projeleri yakından takip ediyoruz. KKTC ile Türkiye arasında enterkonnekte denizaltı elektrik kablosu ile kurmayı planladığımız enerji köprüsü bu bağlamda yenilikçi olduğu kadar tarihi de sayılacak adımlardan biri olacak.” şeklinde ifade etti.

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi CEO Cemil Kazancı