AB, Sanayide Net Sıfır Hedefine Doğru İlerliyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin (AB) yeşil sanayi devrimini ileriye taşımak amacıyla iki yeni yasa teklifi sundu.

Sanayide yeşil dönüşümün öncüsü olmayı hedefleyen Avrupa Birliği, geçtiğimiz aylarda Net Sıfır Sanayi Yasası’nı (Green Deal Industrial Plan) duyurmuştu. Komisyon’un sunduğu yeni yasa teklifiyle detaylar oluşmaya başladı. Sunulan yasa teklifi kapsamında 2030 yılına kadar temiz teknolojilerin en az yüzde 40’ının AB’de üretilmesini hedefleniyor.

Yasa teklifi, karbon azaltımına önemli katkı sağlayacak teknolojilere odaklanıyor. Bu doğrultuda güneş ve rüzgâr enerjisi, ısı pompaları, jeotermal enerji, elektrolizörler, yakıt hücreleri, biyogaz/biyometan, karbon yakalama ve depolama gibi stratejik teknolojilere erişimi kolaylaştırmak için bürokratik sürecin azaltılması planlanıyor.

Net sıfır teknolojilerinin arz çeşitliliğini artırmak için kamu alımlarında sürdürülebilirlik ve dayanıklılık kriterleri göz önünde bulundurulacak ve öncelikli olarak tercih edilecek. Böylelikle net sıfır teknolojilerinin geliştirilmesi ve piyasaya sunulması için gerekli olan finansman ve yatırım fırsatları artırılmış olacak.

Net sıfır teknolojilerinin yaygınlaşması ve nitelikli işgücünün oluşması için de Net-Sıfır Endüstri Akademileri kurulacak. Net-Sıfır Endüstri Akademileri, net sıfır teknolojilerinin üretimi ve dağıtımı için gerekli olan becerilerin öğrenilmesini sağlayacak. Bu sayede, Avrupa Birliği’nin net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için gereken teknolojik dönüşüm desteklenecek.

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası.