Yapay Zeka, Antibiyotik Kullanımını Azaltabilir

Yapay zeka kullanılarak antibiyotik kullanımına ihtiyaç duyulmadan bakterileri öldürme yolu bulundu.

Bilim insanları, farklı ilaçların benzerliklerini ortaya çıkaran bir makine öğrenimi algoritması geliştirdi. Bu sayede ilaçlar, bakterileri nasıl etkilediklerine göre gruplandırıldı. Araştırmacılar, aynı öldürme yöntemini kullanan antibiyotiklerin bir araya geldiğini gözlemledi. Antibiyotik ve antibiyotik olmayan ilaçlar, bakteri hücrelerini öldürmek için farklı yollar kullandığını işaret ediyor.

Ayrıca, anksiyete, parazit enfeksiyonları ve kanser tedavisinde kullanılan antibiyotik olmayan ilaçlara maruz kalan bakterilerin genomları dizilerek, triklabendazolün bakterileri öldürmek için hedef aldığı protein belirlendi. Araştırmacılar, genetik taramayı makine öğrenimiyle birleştirmenin yeni antibakteriyel yöntemlerin keşfedilmesine olanak sağladığını belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl, yapay zeka yardımıyla yeni bir antibiyotik bulunmuştu. Bu yeni bileşik, MRSA adlı ölümcül bakteriyi etkili bir şekilde yok edebiliyor. Araştırmacılar, antibiyotik direnciyle mücadelede yeni yolların keşfedilmesini umuyor.