Tekstilde Geri Dönüşüm: Ayrıştırma Zorluğu

Tekstil sektöründeki ürünlerin çok azı geri dönüşüme uğruyor, giyim endüstrisi son 15 yılda üretimi ikiye katlarken giysilerin giyilme süresi ise yüzde 30’dan fazla azalış gösteriyor.

Düşük maliyetli oluşundan kaynaklı hızlı modaya artan talep, malzemelerin kalitesindeki düşüşe sebep oluyor. Böylece ürünlerin yeniden kullanımı ve geri dönüşümü de zorlaşıyor. Ellen MacArthur Vakfı’na göre her yıl 114 milyon tonluk tekstil atığı üretiliyor. Geri dönüştürmek için toplanan giysilerin yüzde 12′si, yalıtım malzemesi gibi daha düşük değerli uygulamalarda kullanılmak üzere geri dönüştürülüyor. Yüzde 1‘den azı ise kapalı döngüsel bir ekonomide yeni giysiler yapmak için kullanılıyor.

Hızlı moda ürünlerindeki yüksek polyester içeriği, atılan tekstil miktarının artmasına neden oluyor.  Bu içerikler, yüksek kalorifik değeri nedeniyle bu atıkların bir kısmı atık-enerji tesislerinde yakılıyor. Giysi tüketiminin artması, giysilerin kullanım süresinin azalması ve polyester/naylon gibi sentetik malzemelerin artan kullanımı, çevre üzerindeki olumsuz etkiyi kötüleştiriyor. Tekstil yıkamaları sırasında dökülen büyük miktarda plastik mikrofiberler, okyanusa sızan mikroplastik kirliliğinin yüzde 35‘ini oluşturuyor. Atık tekstillerin uygun olmayan şekilde yok edilmesi karada yaşayan ve deniz canlıları için tehlike oluşturuyor.

Tekstil sektöründeki söz sahibi insanlar, geri dönüşümdeki sirkülasyonu artırmak için çalışmalar yürütüyor. Ayrıca Avrupa’da, 2022 yılında Komisyon, Sürdürülebilir Tekstil Stratejisi adlı bir AB stratejisi de sunuldu. Bu strateji, tekstil ürünlerinin ömrünü uzatarak ve içerdikleri malzemeleri geri dönüştürerek yeni kaliteli ürünlere dönüştürülmesini içeriyor.

Tekstil alanındaki ürünler, farklı kumaşlar, düğmeler veya fermuarlar gibi aksesuarlar içeriyor. Ayrıca doğal ve sentetik lifler, plastik ve metaller de bu ürünlerin ayrıştırması konusunda sıkıntılar yaratıyor.

Stadler Dijital Çözümler Mühendisi Annika Ludes, geri dönüşüm endüstrisi saf fraksiyonlara veya çok özel karışımlara ihtiyaç duyduğunu ifade ederek ekliyor: “Bu, kumaştaki takı ve aksesuarların çıkarılması anlamına gelir. Giysideki farklı malzemeler- dış kumaş, astar, dikişler- sökülmeli, daha sonra her kumaştaki farklı elyaf türleri (pamuk, elastan, polyester vb.) ayrılmalıdır.”

Geri dönüşüm endüstrisi için sıralama tesisleri sağlayıcısı olan Stadler, tekstil sınıflandırması için otomatik sensör tabanlı çözümler araştırıyor. 2017 yılında Tomra ile iş birliği yaparak İsveç İnovasyon Platformu için ikinci fazda Avesta, İsveç’te küçük bir pilot proje tesisi tasarladı. Bu proje, tekstil geri dönüşümcülerinin ve giyim endüstrisinin ihtiyaçlarına uygun bir sınıflandırma çözümü geliştirmeyi amaçlayan İsveç İnovasyon Platformu için Tekstil Sınıflandırması (SIPTex) projesinin ikinci aşamasını oluşturdu. Bunun ardından 2020‘de projenin üçüncü aşaması geldi: dünyadaki ilk endüstriyel ölçekte tamamen otomatik karışık tekstil atığı tesisi, geri dönüşüm ve yeniden kullanım için gereken saflık ve geri kazanımı sağlayabilen kapasiteye sahip. Bu tesis, Malmö’da bulunan ve tekstil üreticilerinin (kesim atıkları ve reddedilenler) önceden tüketici atıklarını (giysiler ve ev tekstilleri) işleyen, düğme ve fermuar gibi tekstil olmayan parçaları da içerebilen bir tesistir. Malzeme, 350 ila 500 kg arasında değişen balyalar halinde teslim edilerek bütün olarak sınıflandırılır. Tesiste, bir hat üzerinde saatte 4.5 tona kadar işleme kapasitesi bulunmaktadır.

Stadler ve Tomra’nın SIPTex projesinde iş birliğiyle geliştirdiği süreç, atık tekstillerin partiler halinde tesisin girişine girmesiyle başlıyor. Bu tekstiller, konveyör bantlarıyla beslenerek dört sensörlü Tomra Autosort birimine veriliyor.

Stadler’ın Dijital İş Geliştirme Mühendisi Dr. Bastian Küppers, “Tesise beslenen tekstil malzemesinin doğası nedeniyle besleme sistemi ve dozlama, ayırma işleminin başarısı için çok önemlidir. Stadler dozlama tamburu, şekli ve öngörülemeyen boyutları çeşitli olan, dolanmaya eğilimli, yumuşak, esnek tekstil malzemeleriyle başa çıkmak için özel olarak tasarlanmış mekanik bileşenlere sahiptir. Benzer şekilde, konveyör bantlarının, hoperlerin ve şutların tasarımı ve düzenlemesi, uzun kumaş parçalarının dolanmasını önlemek için tasarlanmalıdır.” açıklamasında bulunuyor.

Tomra NIR, ayırma teknolojisinde işlem için oldukça önem taşıyor. Bu sistem, ilk adımda çeşitli tekstil tiplerini tanıma ve ayırt etme yeteneğine sahiptir. İkinci adımda ise optik ayırıcı, kirleticilerin daha fazla temizliği için etki ediyor.

Tekstil endüstrisi, kamuoyu ve yasal düzenlemeler tarafından yönlendirilen döngüsel bir ekonomiye doğru ilerledikçe, tekstil ayrıştırma ekipmanlarına olan talep hızla artıyor. Stadler, tekstil ayrıştırma tesisleri için artan bir ilgi görüyor ve geri dönüşüm sektöründeki şirketler tarafından da başvuruluyor. “Stadler olarak, Malmö’de tasarladığımız ve inşa ettiğimiz tekstil ayrıştırma tesisi hakkında ziyaret etmek isteyen birçok ilgili kişi görüyoruz.” diyen Annika Ludes, “Stadler, bu yeni talebi karşılamak için benzersiz bir konumda bulunuyor. Sıralama tesisleri tasarımı ve inşaatı konusundaki geniş bilgi birikimini, SIPTex projesi aracılığıyla kazandığı özel deneyimlerle birleştirerek Tomra gibi teknolojik ortaklarının uzmanlığıyla birlikte, bireysel müşteri gereksinimlerine göre özel çözümler geliştirebilmektedir.” diye ekliyor.