SOCAR Türkiye ve Sabancı Üniversitesi, Hidrojen Projesi’nde Buluştu

SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi ve Sabancı Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen Hidrojen Projesi, yenilenebilir enerji için önem taşıyan hidrojen (H2) esaslı teknolojileri odağına alıyor.

Türkiye’nin önde gelen endüstriyel holdinglerinden biri olan SOCAR Türkiye, yenilenebilir enerji sektöründe hayati bir rol oynayan hidrojen (H2) temelli teknolojilere yönelik çalışmalarını hızlandırıyor. Bu amaçla SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi, Sabancı Üniversitesi ile 2022 Kasım ayında iş birliği yaparak “Bipolar Membranlı Elektrolizörler ile H2 Üretimi İçin Özgün Anot Geliştirilmesi” başlıklı bir Ar-Ge projesi başlattı.

Projede görev alan ekipler, sudan yeşil hidrojen üretimi için katkılı yeni nesil katalizörler içeren özgün elektrotların geliştirilmesini hedefliyor. Ayrıca bu projeyle elektrolizör maliyetinin düşürülmesi, verimliliğinin artırılması ve kullanım ömrünün artırılması amaçlanıyor.

AB’nin 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonlarını sıfırlama ve karbon ayak izini en aza indirme hedefleri, temiz enerji üretim teknolojilerinin kullanımını zorunlu hale getiriyor. Bu amaç doğrultusunda hidrojen (H2) en umut verici yakıtlardan biri olarak görülüyor. SOCAR Türkiye ve Sabancı Üniversitesi’nin iş birliğiyle başlatılan çalışmalar da bu alana katkı sağlamayı amaçlıyor.