Samsun Ar-Ge’de Küresel Üs Olacak

Eti Bakır‘ın 2018 yılından bu yana faaliyet gösteren yeni Ar-Ge Merkezi, Samsun’u küresel bir üs haline getirecek.

Cengiz Holding’in öncülük ettiği ve ileri teknoloji, Ar-Ge ve sürdürülebilirlik ilkelerini faaliyetlerinin odağına alan grubun şirketi Eti Bakır, maden kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması ve yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi hedefiyle önemli bir yatırıma imza attı.

Eti Bakır, Türkiye’nin madencilik alanındaki en büyük Ar-Ge Merkezi’ni Samsun’da kurarak, teknoloji ve inovasyon konusundaki öncü çalışmalarına bir yenisini ekledi. İleri teknolojinin sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve inovasyonla birleştirildiği bu merkez, ürün kalitesini artırma, verimliliği artırma ve sıfır atık üretim teknolojilerine yönelik çalışmalarıyla ülke ekonomisine değer katacak.

Sıfır Atık Yolculuğunda Yeni Dönem

80 bin tonluk katot bakır üretimiyle Türkiye’deki toplam bakır üretiminin yüzde 20’sini tek başına karşılayan Eti Bakır’ın Samsun tesislerinde dünya çapında bir Ar-Ge Merkezi kurmaktan mutluluk duyduklarını belirten Eti Bakır Genel Müdür Yardımcısı Asım Akbaş, “Hayata geçirdiğimiz yeni Ar-Ge Merkezimiz Samsun’u, madencilik alanındaki ileri teknolojiler açısından küresel bir üs olarak konumlamakla kalmayacak; aynı zamanda holdingin tüm grup şirketleri ve iştiraklerindeki üretim süreçlerinde daha iyiye ulaşmamızı sağlayacak” dedi. 

Geri Dönüşüm Çalışmaları Çok Önemli

Akbaş, Ar-Ge merkezinde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verirken şunları ifade etti: “Maden teknolojileri alanında verimli ve yüksek katma değerli üretim için yatırımlara devam ediyoruz. İnovasyon kadar sürdürülebilirlik de bizim için önemlidir. Samsun’daki yeni Ar-Ge merkezimizde gerçekleştirilen çalışmalarla bir yandan ürün kalitesini ve verimliliğini artırmanın yanı sıra maliyetleri ve çevresel etkileri azaltmanın yollarını araştırıyoruz. Madencilikte ‘Sıfır Atık’ anlayışıyla, tüm tesislerimizde atık azaltma, yeniden kullanma ve geri dönüşüm için Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bu kapsamda, tarihi cüruflardan halen üretilen cürufların içindeki bakır, kobalt ve çinko gibi metallerin geri kazanılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor.”

Akbaş, Türk sanayisinin gelişiminde özel sektör-üniversite iş birliklerinin büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak şu şekilde devam etti: “Maden teknolojileri alanında dünyaca tanınan kurumlarla ortak projelere imza atıyoruz. Avrupa, ABD ve Kanada’daki araştırma şirketleri ile iş birliği içindeyiz. Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile farklı projelerde iş birliği yapıyoruz. Ar-Ge Merkezimizde görev alan araştırmacılarımıza, kendilerini geliştirme ve ulusal-uluslararası düzeyde uzmanlarla çalışma fırsatı sunuyoruz. Merkezimizin yetiştirdiği uzmanların sektöre önemli katkılar sağlayacağını ümit ediyoruz.”