Rus Enerjisi Gazprom, Tarihin Zararını Duyurdu!

Gazprom, Batı ambargosunun etkisiyle 2023’te tarihindeki ilk yıllık zararını açıkladı. Son çeyrek yüzyılda ilk kez büyük bir kayıp yaşandı.

Rusya’nın önde gelen enerji devi Gazprom, Avrupa ve ABD’nin uyguladığı ambargoların etkisiyle son 25 yılda ilk defa yıllık bazda zarar açıkladı. Şirketin 2023 yılındaki toplam geliri 92 milyar dolar olarak kaydedildi; bir önceki yıl ise bu rakam 126 milyar dolardı. Gazprom Grubu, 2023 yılı net dönem zararını 629 milyar ruble (yaklaşık 6,7 milyar dolar) olarak duyurdu. Önceki yıl ise şirket 13,2 milyar dolarlık net kâr elde etmişti.

Gazprom’un yıllık raporunda, gaz satışlarından elde edilen gelirin %40 azalarak 47,4 milyar dolara düştüğü belirtildi. Petrol işindeki %4’lük gelir artışı ise bu düşüşü telafi etmeye yetmedi. Şirket, 2023’te petrol gelirlerini 38 milyar dolara çıkardı. Hizmetler işindeki satışlar ise yaklaşık %9 artarak 6,6 milyar dolara yükseldi. Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatı, Ukrayna ile ilgili yaptırımlar ve Kuzey Akım boru hatlarının sabotajı nedeniyle azaldı. Ayrıca, doğalgaz fiyatlarındaki düşüş de Gazprom’un bilançosunu olumsuz etkiliyor.

Rusya da kendisine yönelik ambargolara batılı şirketlerin varlıklarına el koyarak karşılık verdiği açıklandı.