Polisan Hellas’ın Büyüme Hedefi: Geri Dönüşüm

Polisan Hellas, Balkanlar’ın tek granül pet üreticisi olarak 10. yılını kutlarken, geri dönüşümle yeni bir başarı hikayesi yazmak amacıyla bu alanda yeni yatırımlar yapacak.

Polisan Holding, kimya, boya ve liman işletmeciliği sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 2013‘te Polisan Holding bünyesine katılan Polisan Hellas, Balkanlar’ın tek granül pet üreticisi olmasıyla biliniyor ve bu yıl 10. yılını kutluyor. Şirket, 10. yılını kutlarken geri dönüşüm faaliyetlerine de ağırlık veriyor.

Polisan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Hacıkamiloğlu, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarından bahsetti ve 2022 elektrik enerjisi tüketimlerinin yüzde 60‘ını yenilenebilir enerjiden sağladıklarını ekledi. Hacıkamiloğlu, “2025’te yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmiş olacağız. Karbon nötr hedefimizi ise 2053’e kadar koyduk. Çünkü burada ham maddemizin de karbon nötr olması gerekiyor. O da bize bağlı bir durum değil.” dedi.

Polisan Hellas Ülke Müdürü Cenk Bitlis de 1998 yılında kurulan firmayı 2013’te Polisan bünyesine kattıklarını aktardı. Şirketin Yunanistan ve Balkanlardaki tek polietilen tereftalat (pet) granül üreticisi olduğunu ve önde gelen geri dönüştürülmüş pet (r-pet) granül üreticileri arasında yer aldığını söyledi. Fabrikanın 15 dönümü kapalı olmak üzere toplam 75 dönümlük alan üzerine kurulu olduğunu kaydeden Bitlis, yıllık üretim kapasitelerinin 84 bin tona ulaştığını, bunun 5 bin 400 tonunu preform (pet şişe) üretiminin oluşturduğunu, r-pet üretim alt yapısının toplam kapasitenin yüzde 30’una denk geldiğini anlattı. Bitlis, “Yılda 200 milyondan fazla preform üretebiliyoruz. Rekabetimizi korumak için sürekli olarak verimlilik ve yenilik yatırımlarımız devam ediyor. Sürdürebilirliğe de odaklanmış durumdayız.” diye konuştu.

Pet sektöründe geri dönüşüm oranı artıyor

Cenk Bitlis, Avrupa plastik ve pet sektörüne ilişkin bilgiler vererek, son yıllarda geri dönüşüme verilen önemin artmasından ve Yeşil Mutabakat’tan bahsetti. Dünyadaki yönelimi ve gittiği yeri önden görerek bu alandaki çalışmalarına ağırlık veren Polisan Hellas’ın 2019’da geri dönüştürülmüş pet granül satışlarına başladığını anımsatan Bitlis, aşağıdaki bilgileri aktardı:

“Bu alana yönelik yatırımlarımızın kapsamını genişleterek 2021’de r-Pet preform üretimine geçtik. Planlama dahilinde bu alanda yeni yatırımların startını da verdik. 2023 yılı için 4 milyon avroluk yatırım belirledik. Kolları sıvadık, yatırıma bu çeyrekte başlıyoruz. Bu bütçenin 3 milyon avrosunu r-Pet, geri kalanını ise iyileştirme ve genel bakım yatırımları oluşturuyor. Yunanistan’daki tek üretici biziz. Yüzde 70-75’ini biz satıyoruz. Yunan pazarına bir gün içerisinde mal teslim edebilirken, Balkanlardan gelen talebe 48 saatte cevap verebiliyoruz.”

Polisan Holding’in ülke müdürü Bitlis, geçen yıl Avrupa’da 1,8 milyon ton PET kullanıldığını, bu rakamın 2025’te 2,78 milyon tona, 2029’da ise 3,23 milyon tona çıkmasının beklendiğini belirtti. Bitlis, global geri dönüştürülmüş PET pazarının 2030’a kadar yıllık ortalama yüzde 7,4 büyümesinin öngörüldüğünü söyledi. Şirketin bu alanda bölgesel iş ortaklıkları kurarak inovatif ürünler sunmayı, katma değeri yüksek ve özel ürünlerin gelir payını artırmayı, müşteri portföyünü genişletmeyi, preform satışlarını artırmayı ve teknolojik gelişmeleri takip ederek verimliliği artırmayı hedeflediğini açıkladı.