Plastik Kirliliğine Ve Üretimine Son Mu?

Plastik kirliliğini azaltmaya yönelik küresel bir anlaşmaya ilişkin üçüncü müzakere oturumu Pazartesi günü Nairobi’de net bir mesajla başladı.

Üçüncü Hükümetlerarası Müzakere Komitesi‘nin (INC-3) Pazartesi günkü açılış genel kurulunun başında INC Sekreterliği genel sekreteri Jyoti Mathur-Filipp , “Doğa boğuluyor – nefes nefese kalıyor” dedi . “Karasal ve denizdeki tüm ekosistemler plastik kirliliğinin tehdidi altında. Yalnızca savunmasız ve nesli tükenmekte olan türler risk altında değil, aynı zamanda gezegenimizdeki tüm yaşam çeşitliliği de risk altında.

“Bizim sağlığımız da tehlikede. Plastik atıkların yakılması, kalp hastalıkları riskinin artmasıyla ve solunum sorunlarının kötüleşmesiyle ilişkilendiriliyor ve mikroplastikler insan kanında bulunuyor ve organlarımızda birikiyor. Eylemlerimizin bizi sürüklediği bu yıkıcı gidişatı düzeltme ve evimiz dediğimiz gezegeni iyileştirme gücünü elimizde tutuyoruz. Hepimizi ayakta tutan karmaşık ve kırılgan yaşam ağını korumak için plastik konusunda yeni bir yol çizmemiz gerekiyor .”

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), dünya çapında plastik kirliliğini düzenleyen yasal olarak bağlayıcı bir belge geliştirmeyi amaçlıyor ve müzakereler 2024 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

Plastiğin tüm yaşam döngüsünü ele alma

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, INC-3 açılış genel toplantısında delegelere, küresel bir plastik anlaşması oluşturma kararının “plastiğin tüm yaşam döngüsünü ele alan kapsamlı bir yaklaşıma dayalı” bir araç gerektirdiğini hatırlattı. yalnızca geri dönüşüm veya atık yönetiminden kaynaklanan plastik kirliliğiyle ilgilenen bir araç değildir. Bu, polimerden üretime, üründen ambalajlamaya kadar zincir boyunca her şeyin yeniden düşünülmesi anlamına geliyor. Daha az işlenmemiş malzeme, daha az plastik kullanmamız ve zararlı kimyasallar kullanmamamız gerekiyor.”

Nihayetinde, INC-3’ün “(antlaşma) taslağının güçlü bir sonraki yinelemesini görmesi ve başkana müzakerelerin bir sonraki turuna hazırlanma yetkisi verilmesi gerektiğini” söyledi.

INC-3’ün açılış günü gündemi, prosedür kurallarını ve iş organizasyonunu belirlemek ve ardından INC-2’den sonra yayınlanan “sıfır taslak” belgesini temel alan uluslararası bir belgenin hazırlanmasına başlamak için iki genel kurul oturumunu içeriyordu. Temas grupları Pazartesi günü toplanmaya başladı ve Cumartesi gününe kadar her gün buluşacak. Üç genel kurul oturumu daha INC-3’ü Cumartesi ve Pazar günü kapatacak.

Aşağıdan yukarıya mı yoksa yukarıdan aşağıya yaklaşım mı?

Müzakerelerdeki temel ayrım, plastik kirliliğinin “aşağıdan yukarıya” doğru yönetilip yönetilmeyeceği (ulusları çevresel temizlik ve maliyetlerden sorumlu kılmak) ya da “sorunlu” ve geri dönüşümü zor plastiklerin üretimini açıkça sınırlayan veya yasaklayan daha katı bir yaklaşımın zorunlu kılınıp benimsenmeyeceğidir.

Örneğin Suudi Arabistan Cumartesi günü üretimi kontrol etmek yerine atık yönetimine odaklanan bir anlaşma için baskı yapmak üzere Küresel Plastik Sürdürülebilirlik Koalisyonu’nu başlattı. Koalisyon üyeleri arasında Rusya, İran, Küba, Çin ve Bahreyn yer alıyor. Uluslararası Kimyasal Dernekler Konseyi sözcüsü Matthew Kastner’e göre ABD’li müzakereciler de aynı şekilde plastik üretimini değil, plastik kirliliğini sona erdirmeye odaklanıyor.

Plastik üreticileri gelişmekte olan ülkelere karşı

Büyük plastik üreten ülkelerle gelişmekte olan dünya arasındaki perspektif farkı, Palau heyetinin gelişmekte olan 14 Pasifik küçük ada devleti adına yaptığı açıklamada açıktı. Yılda 23 milyon ton plastiğin çevreye salındığını ve bunların yarıdan fazlasının okyanuslara atıldığını kaydeden Bakan, “kıyılarımızdan çok uzakta” oluşan plastik kirliliğinin bölgede “muazzam kamu” maliyeti yarattığını, turizmden balıkçılığa kadar her şeyi baltaladığını kaydetti. “Çevre ve okyanusla kültürel, ekonomik ve sosyal bağlar.

Heyet, “Plastiğin icadının dünya çapında yaşamların iyileştirilmesine yardımcı olduğu konusunda hemfikir olsak da, bu, gelecekteki anlaşmanın amacını azaltacak bir argüman olamaz” dedi. “Modern dünya plastiğe bağımlı. İklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybıyla birleşen bu gezegensel kriz, insan ırkımızın yok olmasına yol açabilir ve bir devrimden daha azını gerektirmez; nasıl ürettiğimiz, nasıl tükettiğimiz ve neye tahammül ettiğimiz konusunda bir devrim.”

UNEP, Mart 2022’de küresel bir plastik anlaşması yürütmeye karar verdi ve ardından 28 Kasım – 2 Aralık 2022 arasında Uruguay’da INC-1 ve 29 Mayıs – 2 Haziran 2023 arasında Paris’te INC-2 oturumları yapıldı. INC- 4’ün 21-30 Nisan 2024’te Ottawa’da yapılması planlanıyor. UNEP’in hedefi müzakereleri 2024 yılı sonuna kadar tamamlamak.