Otoyollara Güneş Panelleri Kuruluyor

Kaliforniya, evlere enerji sağlamak amacıyla otoyolların yanına güneş panelleri eklemeyi düşünüyor. ABD’deki diğer eyaletler ise yol kenarlarında yenilenebilir enerji sahaları oluşturmaya başladılar.

Kaliforniya eyaleti, otoyol kenarlarına güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji alanlarının uygulanabilirliğini değerlendirmek amacıyla ulaştırma ve enerji yetkililerinin bir analiz yapmasına karar verdi. Diğer eyaletler, yol kenarlarında yenilenebilir enerji sahaları oluşturmaya başlamışken, Kaliforniya’da toplam 24.140 km uzunluğunda otoyol bulunmaktadır.

“270 bin eve temiz enerji sağlanacak”

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, bir süre önce eyaletin ulaşım ve enerji yetkililerine otoyollar boyunca güneş panelleri, batarya depolama ve diğer yenilenebilir enerji sahalarının kurulması için yeşil ışık yaktı. Yetkililerden detaylı bir fizibilite çalışması yapmaları beklenmektedir. İmzalanan ve onaylanan yeni yasa, Kaliforniya Ulaştırma Departmanı’nı, şirketlerin ve kamu kurumlarının otoyol kenarında yenilenebilir enerji projeleri geliştirmeleri için açık kurallar oluşturmakla görevlendiriyor. Bu yasa kapsamında, 2025 yılının sonuna kadar eyaletin otoyolları boyunca yer alan boş araziler değerlendirilecek.

Kaliforniya eyaletinde 24.140 km uzunluğundaki 250 otoyol bulunmaktadır. Ön fizibilite çalışmasına göre, bu yolların yanındaki boş araziler, 1 GW’lık güneş enerjisi üretimi için kullanılabilir ve 270.000’den fazla eve enerji sağlayabilir.

Öte yandan, ABD genelinde yol kenarı yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan başka eyaletler de mevcuttur. 2008 yılında Oregon, şu anda yaklaşık 600 güneş paneline sahip olan bir güneş otoyolu projesini geliştiren ilk eyalet oldu. Eyaletin resmi web sitesine göre, o tarihten bu yana 36 eyalet ve 15 ülke, benzer programlar oluşturmak için Oregon ile iletişime geçmiştir.