Metal İşleme Makineleri Nerede ve Ne İçin Kullanılır?

Metal işleme makinelerinin temel özelliği, sertlik, sıcaklık, dayanıklılık ve kimyasal dayanım, tamamlanmış metal parçaların ulaşabilir ile istenen homojenlik gibi oldukça çeşitli metal özelliklerine bağlı olarak iş parçalarının, şekillendirmenin aksine daha uygun olmasıdır. Metal işleme makineleri birçok özelliğe sahiptir. Bu özelliklerinden bazıları metal ve plastik maddeler içerisinde ortak olsa da, çoğunlukla, yüksek sertlik göz önünden bulundurulduğu zaman farklıdırlar.

Metal işleme makineleri için tercih edilen makine araçları, uzmanlık seviyesi bakımından birbirinden farklıdır. Öğütme makineleri, krank milli frezesi ya da vida başı zıvana makinesi gibi tek işlevli makinelerin hepsi belirli bir görev için çalışır. Tek amaçlı makineler tek bir görevi yerine getirir ve diğer işler için de destekleyici görev üstlenirler. Bunun yanı sıra, torna ve freze makineleri delik açmak için de tercih edilebilir.

Tek amaçlı kullanılan makinelerin diğer farklı örnekleri arasında tablalı matkap makinesi, yüzey işleme özelliğine sahip haddeleme makinesi sac ve ürünleri kesme makasları, kesme hamlacı ile vernikleme makineleri yer alır. İşleme kelimesi, makine ile işleme merkezlerinde olduğu gibi, bir makine aracın birden çok üretim sürecini yerine getirmek üzere üretildiği anlamına gelir.

Metal İş Parçalarının Metal İşleme Yolu İle İşlenmesi

 Metal işleme makineleri, metalden belirli geometrik şekiller elde etmek için tercih edilen her çeşit üretim işlemini yapar. Bu üretim uygulamaları şunları içerir; metale ilk başta bir şeklin verildiği şekillendirme işlemlerini içerir.  Metal iş parçasının biçimini değiştiren yeniden biçimlendirme işlemleri içerir. Büyük bir parçayı birden fazla parçaya ayıran ya da çok sayıda parçaları yan yana getiren ayırma ve birleştirme işlemlerini içerir. Metal bir parçanın sıkı bir biçimde tutkallı katmanla kaplanmasına yardımcı olan kaplama işlemleri ve sertleştirme tavlam gibi malzemenin özelliğini değiştiren işlemleri içerir.

Metal iş parçaları üzerinde gerçekleştirilen bütün imal etme işlemlerini içerir. Şekillendirme, yeniden şekillendirme, birleştirme, ayırma, kaplama ve iş parçalarının kişilik özelliklerini farklılaştırmak için tercih edilen işlemleri içerir.

Tüm bu çeşitli imal işlemleri için özel olarak tasarlanan makineler gereklidir. Tek bir makine birden fazla farklı işlevi yerine geçirebilecek güçte olup, genellikle yeniden şekillendirme ve ayırma işlemlerinde bu güçten çok fazla sağlanıyor.