KOBİ’lerin Yeşil Ekonomiye Geçişinde Eğitim ve Finansman Desteği

“Sürdürülebilir Yeşil Dönüşüm” temasıyla düzenlenen 18. KOBİ Zirvesi‘nde, KOBİ’lerin sürdürülebilir yeşil dönüşüm için eğitim ve finansman ihtiyaçlarının olduğu vurgulandı. Zirvede ayrıca, AB fonları ve yeni teşvik sistemlerinin devreye alınarak kamu tarafından KOBİ’lerin bu dönüşüme destek sağlanacağına dikkat çekildi.

Bu yıl 18’incisi yapılan KOBİ Zirvesi, “Sürdürülebilir Yeşil Dönüşüm” temasıyla İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (İOSB) başkanlık binasında düzenlendi. Zirveye sektörden birçok önemli ve yetkin isim katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, AB’nin uygulamaya koymayı planladığı sınırda karbon düzenlemesinin Türkiye’nin en çok etkileneceği ülke olacağını belirtti. Büyükdede, bakanlık olarak bu konudaki çalışmaları yoğunlaştırdıklarını söyleyerek ekledi: “Sanayide birçok değişiklik olması bekleniyor. Teknoloji atılımı, mevcut iş gücünün dönüşümü gibi değişiklikler de gündemde olacak. İmalat sanayi olmak üzere tüm sektörlerimizi bu dönüşüme hızlı bir şekilde adapte etmemiz gerekiyor. En önemli gündemimizden biri de sanayimizin yeşil dönüşümünü hızlandırmak.”

Bakanlık olarak 450 milyon dolarlık bir proje oluşturduklarına dikkat çeken Büyükdede, aşağıdaki açıklamayı yaptı:

 “Projemiz, Türkiye’nin ana ihracat pazarı olan AB’deki Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi eylem planı ve AB ürün direktifleri gibi yeni düzenlemelere uyumlu hale gelinmesine katkıda bulunacak. 6 yıl sürecek projenin diğer ortakları KOSGEB ve TÜBİTAK. İmalat sanayinin yeşil dönüşüm için TÜBİTAK tarafından 175 milyon dolar kredi kullandırılacak. KOSGEB, KOBİ ile yeşil dönüşüm faaliyetlerine ilişkin 250 milyon dolarlık kredi kullandırılacak. KOBİ’lerin makinelerini yükseltme, yeni teknolojiler edinme, yeşil sertifikalar alma gibi krediler sağlanacak. Yeşil dönüşüm için Avrupa Birliği fonlarından da yararlanıyoruz. İtalya 2 trilyon dolar GSMH’a ulaşabiliyorsa bizim de örnek almamız lazım. KOBİ’leri çok iyi destekleyerek, teknolojiye uyarlayarak, yeni teknikler geliştirerek çok iyi bir GSMH yakalayacağımıza inanıyorum.”

Şirketlerin yeşil enerjiye geçmesi konusunda ücretsiz eğitimler ve destek verdiklerinin altını çizen İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Enerji Genel Müdürü Yüksel Yalçın, “Firmaların enerji tüketimlerini en aza indireceği çalışmalar yapıyoruz. Yeni nesil aydınlatma elemanlarına önem vermeliyiz. Bunun için en az enerji tüketen ürünü almaktan başlamalıyız. Ülkemizin 2040 karbon sıfır hedefi için yapılacak her yatırımın oran fark etmeksizin vergiden muafiyetinin sağlanması veya en aza indirilmesi için yapılacak her çalışma önemli. Güneşin baktığı her metrekare potansiyel bir enerji alanıdır. Bunları iyi değerlendirmeli ve güneş enerji santralleri kurmalıyız. Her firmamız kendi enerjisini kurduğunda hedeflerimizi başarabiliriz. Türkiye mutlaka enerji bankasını kurmalı. Enerji teknolojileri üniversitesi kurmalı, enerji borsasını geliştirmeliyiz. Kamunun da ihalelerde önceliği yerli şirketlere vermesi gerekiyor.” dedi.