GE ve Ecogreen Energy’den Güneş Enerjisi Projesi

GE, Niğde’de inşa edilecek olan 130 MWp/100 MWac güç kapasiteli Niğde Bor Güneş enerjisi santralinde Ecogreen Energy tarafından FLEXINVERTER Güneş Enerjisi Santrali teknolojisi kullanılacağını duyurdu.

Projede Solar Power Station teknolojisinin tasarımı, mühendisliği, tedariki ve devreye alma işlemleri bulunuyor. Niğde Bor güneş enerjisi santrali, Enerji Bakanlığı tarafından 2022 yılında başlatılan YEKA-GES 4 çalışmalarının bir parçasını oluşturuyor. Ülke içinde enerji geçişinin sağlanmasını destekleyecek olan proje, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmasına ve IEA‘ya (Uluslararası Enerji Ajansı) göre 2017-2027 yılları arasında 10 GW’lık güneş enerjisi kapasitesini devreye almasına katkıda bulunacak. Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesinin 2035 yılına kadar yaklaşık yüzde 500 artışla 52,9 GW’a ulaşacağı öngörülüyor. Ayrıca bu proje, GE’nin Türkiye’deki 1,3 GW’lık güneş enerjisi projelerine katkıda bulunacak.

Projeyle ilgili açıklama yapan GE Yenilenebilir Hibrit CEO’su Prakash Chandra, “Türkiye’nin kesinlikle güneş enerjisi potansiyeli var. Projelerde, Ecogreen Energy ile iş birliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz ve yenilenebilir enerjide Türkiye ve diğer bölgelerdeki penetrasyonumuzu artırmak için karşımıza daha fazla fırsat çıkmasını heyecanla bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

GE ve Ecogreen arasındaki iş birliği, sadece dönüştürücü istasyonların ve devreye alma hizmetlerinin değil, ayrıca genişletilmiş bir ekipman tedarik ve hizmet anlaşmasını da kapsıyor. Inogen, proje için yerel Mühendislik, Tedarik ve İnşaat (EPC) çalışmalarını yürütüyor. GE ve Inogen, Türkiye’deki 1,3 GW’lık YEKA ve Hibrit projelerini tamamladıktan sonra iş birliğine devam etmeyi planlıyor.

Inogen’in yönetici ortağı Profesör Ali Murat Soydan, “GE ile çalışarak şirketi Türkiye’deki yerel kapasiteyle desteklediğimiz için mutlu ve gururluyuz.” açıklamasında bulundu.

FLEXINVERTER* Solar Power Station, entegre konteynerler kullanılarak sunulan bir çözüm olarak öne çıkıyor. Bu çözüm, güneş enerjisi dönüştürücüsü, orta gerilimli güç trafosu ve isteğe bağlı olarak OG Halka Ana Ünitesi‘ni(RMU) içeren tümü standart bir 20 fitlik ISO yüksek konteynere entegre ediliyor.

Yeni bir teknoloji, güneş enerjisi ve depolama uygulamalarında kullanılmak üzere şebeke ölçeğinde akıllı bir çözüm sunuyor. Bu teknoloji, fabrikalarda kullanılabilecek şekilde tasarlanmış bir güç dönüşüm platformu sağlıyor. Tak-çalıştır modeli ile çalışan ve uygun maliyetli olan bu çözüm, yatırım ve işletme maliyetlerini düşürerek santralin daha güvenilir performans göstermesine de katkı sağlıyor.