En Büyük Enerji Santrali: Uzaydan bile Görülecek

Dünyanın en büyük enerji santrali Hindistan’da inşa ediliyor. Hindistan merkezli enerji şirketi Adani Green Energy Limited’ın (AGEL) kuracağı santralin Paris’in 5 katı büyüklüğünde olacağını belirtildi.

Tahminlere göre santral uzaydan görülebilecek ve İsviçre’ye yetecek kadar enerji üretecek tesis, Hindistan’ın Gucerat eyaletinin bir kısmını dev bir santrale dönüştürecek.

AGEL’in CEO’su Sagar Adani, güneş ve rüzgar enerjisi santralinin yaklaşık 20 milyar dolara mal olacağını ifade etti.

Tesisin 5 yıl içinde bitmesi ve Hindistan’daki 16 milyon haneye elektrik sağlamasıhedefleniyor. 1,4 milyar nüfusa sahip Hindistan’da elektrik üretiminin yarısından fazlası santrallerinden karşılanıyor. Dolayısıyla temiz enerji tesisinin kömüre bağımlılığı azaltması da öngörülüyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 2030’a kadar ülkedeki enerji ihtiyacının yarısının temiz enerji kaynaklarından sağlanmasını planladıklarını belirtmişti. Tesis, Hindistan-Pakistan sınırına yaklaşık 19 kilometre mesafede, neredeyse 520 kilometrekarelik bir alana kurulacak.

Adani, “O kadar büyük bir bölgeden bahsediyoruz ki hiçbir engel yok, yaban hayatı yok, bitki örtüsü veya yerleşim yeri yok.  Bu arazinin kullanımı için daha iyi bir alternatif bulamazsınız” sözlerini kullandı.

Sagar Adani fosil yakıt kullanımını sonlandırmak istediklerini belirterek “Eğer Hindistan da Çin, Avrupa ve ABD’nin yaptığını yaparsa, o zaman hepimizi çok kötü bir gelecek bekliyor demektir” dedi.