E-Ticaret Küresel Daralmaya Rağmen Hacmini Genişletiyor

Küresel ekonomide yavaşlama görülse de e-ticaretin altın çağını sürdürüyor. ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley Küresel E-Ticaret Büyüme Tahminleri raporuna göre e-ticaretin toplam ticaret içindeki payının bu yılın sonunda yüzde 22’ye ulaşacağı belirtiliyor. İşletmeler, yoğunlaşan rekabet ortamında yapay zeka destekli analiz çözümleriyle avantaj kazanıyor.

Küresel salgın döneminden ivme kazanan e- ticaret, birçok ekonomide görülen yavaşlamaya rağmen büyüme potansiyelini koruyor. Morgan Stanley’in haziran ayında yayımladığı rapora göre raporunda 2019’da küresel ticaretin yüzde 19’una karşılık gelen e-ticaretin 2021’deki payının yüzde 21’e ulaştığı ve bu yılı yüzde 22’yle kapatacağı öngörülüyor.

Türkiye’de e-ticaret bir yılda yüzde 69 büyüdü

E-ticaretin her hanede benimsenme hızındaki artış, Türkiye’de de görülüyor. 2021 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi raporunda sektörün 2020’den 2021’e geçişte e-ticaret satışlarındaki büyümenin yüzde 69’a ulaştığı ve toplam satış hacminin 382 milyar TL seviyesine taşındığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan GKC Technology Kurucusu Baha Gökce, “E-ticaretin makroekonomik problemlere rağmen büyümeyi sürdürmesi, tüketici alışkanlıklarının kökten değiştiğine işaret ediyor. Öte yandan bu büyüme, sektördeki rekabeti de artırıyor. GKC Technology olarak işletmelerin artan rekabet ortamında rakiplerinden ayrışmalarını kolaylaştıracak teknolojiler geliştiriyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor:

Günler, saatler, hatta dakikalar dahi önemli

“Ölçek ya da iş modeli fark etmeksizin birçok işletme için e-ticaret, temel gelir kanallarından birine dönüşüyor. B2B ya da B2C işletmeler kendilerine ait e-ticaret platformlarını kurarken geleneksel pratikleri benimsiyor fakat bu rekabet avantajı elde etmeye yetmiyor. E-ticaret sitelerinin arama motoru performanslarını ve site altyapılarını geleneksel yöntemlerle analiz etmeye çalışmak, zamansal ve finansal maliyetlere sebep oluyor. GKC Technology olarak geliştirdiğimiz yapay zeka destekli ürünlerimizle, işletmelerin e-ticaret platformlarını rakipleriyle 1 dakikadan kısa süre içinde kıyaslayabiliyoruz.

Elde ettiğimiz ayrıntılı rapor, müşterilerimize e-ticaret sitelerini geliştirmenin yollarını ayrıntılı bir biçimde sunuyor. SEO, site haritası, sayfa yapıları, kullanıcı deneyimi, alışveriş yolculuğu gibi satışlara ve sepet terk etme oranlarına doğrudan etki eden alanlara odaklanarak süreçleri iyileştirmenin veriye dayalı yöntemlerini sunuyoruz. Rekabette öne geçmek için günlerin, saatlerin, hatta dakikaların dahi önemli olduğu bir dönemde tamamladığımız Comment Backlink, More Backlink ve geliştirmeyi sürdürdüğümüz PEKPA isimli ürünlerimizle yapay zeka teknolojisinin gücünü her ölçekten işletmenin e-ticaret iş modellerini iyileştirmek için sunuyoruz.”

KAYNAKÇA

1.Marketing Türkiye