Diyarbakır’dan Rekor İhracat Geldi

Diyarbakır’da ihracat ve istihdamın arttırılması amacıyla gerçekleştirilen yatırımların etkisiyle, Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 2023 yılında 231,5 milyon dolarlık bir ihracat başarısına ulaştı.

Kahramanmaraş merkezli depremlere rağmen Türkiye’yi yasa boğan Diyarbakır OSB, teşvikli yatırımlarda başarılı bir yılı tamamlamış ve ihracat alanında da olumlu bir grafik sergilemiştir. Diyarbakır OSB, 2023 yılında 231,5 milyon dolarlık ihracat yaparak başarılı bir performans gösterdi. Kentten 85 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiren OSB, bu başarıyı elde etmiştir. Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, 5. etap için yaklaşık 200 yerli ve yabancı sanayicinin sıra beklediğini ifade etti. Son 6 yılda Diyarbakır’da huzur ve güvenin artmasıyla birlikte yatırımların artış gösterdiğini belirten Fidan, 1996 yılında kurulan OSB’nin 2018 yılından sonra daha da hız kazandığını dile getirdi. Fidan, şu anda 330 civarında fabrikanın üretim yaptığını, 4. etaptaki fabrikaların devreye girmesiyle birlikte bu sayının 450’ye çıkacağını ve 19 bin civarında çalışanın bulunduğunu belirtti.

Yatırımcı taleplerinin artmasıyla birlikte seçici davranmaya başladıklarını vurgulayan Fidan, nitelikli yatırımlara öncelik verdiklerini söyledi. 2023 ihracat rakamlarının, deprem sürecine rağmen 231,5 milyon doları bulduğunu ifade eden Fidan, 2024’te ekonomik koşulların iyileşmesi durumunda ihracat rakamlarını daha da yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.

85 Ülkeye İhracat Yapılıyor

2023’te elde edilen 231,5 milyon dolarlık ihracatın sadece 111 milyonunun Kuzey Irak’a yapıldığını dile getiren Fidan, “Bizim Diyarbakır’da hedefimiz 1 milyar doları devirmektir. İnşallah bir gün o günleri de göreceğiz. Geçen senenin rakamı olan 231,5 milyon doların 111 milyonu Kuzey Irak bölgesine yapılan ihracat sonucudur. Bunun içinde Çin, Rusya, Amerika gibi 85 ülkeye Diyarbakır’dan ürün gidiyor. İşte bizim amacımız da Diyarbakır’a nitelikli yatırımcı kazandırmaktır. İhracat ve istihdam rakamlarımızı arttıracak yatırımcı lazım. Önümüzdeki yıl 500 milyon gibi rakamları yakalarsak bizim için çok iyi olur, ki inşallah yakalayacağız. Diyarbakır’a yatırım yapanlar huzuru düşünüyor. Şu an Diyarbakır Türkiye’nin en güvenli ve en huzurlu şehirlerinden biridir. Onun için yatırımcılar burayı tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

2024’te İhracatı Artırma Hedefi

“Başta Irak ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere, Avrupa ve Amerika’ya ihracat yapıyoruz. Toplamda ortalama 25 ülke ile işbirliği içindeyiz. 2023 yılında Amerika’nın Chicago eyaletinde bir şube açtık. Avrupa ve Ortadoğu’daki ihracat hedeflerimizi genişletmeyi planlıyoruz. 2024, ihracatı artırmayı hedeflediğimiz bir yıl olacak.”