ChatGPT Yeni Devrimsel Özellikler Getirdi

ChatGPT, OpenAI tarafından sürekli olarak geliştiriliyor ve yeni yetenekler kazanıyor. Ancak şu anda gelen özellikler yalnızca ChatGPT’ye yeni yetenekler eklemekle kalmıyor, aynı zamanda kullanım şeklini kökten değiştiriyor.

OpenAI, şimdiye kadar ChatGPT üzerinde yapılanların çoğu yapay zekanın yapabilecekleriyle ilgiliydi. Ancak şimdi, OpenAI, yalnızca ChatGPT’ye yeni özellikler eklemekle kalmıyor, aynı zamanda kullanım şeklini de değiştiriyor.

OpenAI, yapay zeka botunu sadece bir metin kutusuna cümleler yazarak yönlendirmenize izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda yüksek sesle konuşarak veya sadece bir resim yükleyerek kullanmanızı sağlayan yeni bir sürümünü kullanıma sunuyor. OpenAI’ye göre yeni özellikler, önümüzdeki iki hafta içinde ChatGPT Plus abonelerine sunulacak. Ücretsiz sürüm ve diğer kullanıcılar ise bu özelliğe “kısa bir süre sonra” erişebilecekler.

Sesli sohbet

Öte yandan, sesli sohbet kısmı oldukça tanıdık bir deneyim sunuyor. Bu, Alexa, Cortana, Google Asistan veya Siri gibi ChatGPT ile sohbet etme şekline benzer. Sadece bir düğmeye dokunarak yapay zekaya isteğinizi söylüyorsunuz. ChatGPT bu isteği metne dönüştürüyor ve büyük dil modeline aktarıyor. Ardından, bir yanıt alıyor ve bu yanıtı tekrar konuşmaya dönüştürerek size yüksek sesle iletiyor.

Bu, yakın gelecekte sıkça duyacağımız bir gelişme gibi görünüyor. OpenAI, sadece bir öncü olarak kabul edilebilir. Çünkü görünüşe göre birçok sanal asistan, büyük dil modellerine dayalı olarak yeniden inşa ediliyor. Kısa bir süre içinde, gerçekten ChatGPT gibi yapay zeka sanal asistanları taşımaya başlayacağımız telefonlarımız olabilir.

OpenAI’ın etkileyici Whisper modeli, konuşmayı metne dönüştürme işinin büyük bir kısmını üstleniyor ve şirket, yeni bir metinden konuşmaya modeliyle “sadece metin ve birkaç saniyelik örnek konuşmadan insan benzeri ses” üretebildiğini söylüyor. ChatGPT’nin sesini beş seçenek arasından seçebilme imkanı sunacak, ancak OpenAI, modelin çok daha fazla potansiyele sahip olduğuna inanıyor. Örneğin, Spotify ile işbirliği yaparak podcast’leri diğer dillere çevirmek ve orijinal sesi korurken sentetik sesler oluşturmak gibi ilginç kullanım alanları mevcut. Sentetik seslerin pek çok heyecan verici uygulaması olabilir ve OpenAI bu sektörün önemli bir parçası olabilir.

Ses Sentezi Risklerle Geliyor

Sadece birkaç saniyelik bir ses kaydıyla yetenekli sentetik sesler oluşturabilme yeteneği, endişe yaratabilecek birçok olasılığı da beraberinde getiriyor. OpenAI, yeni özellikleri bir blog yazısında duyururken, “Bu yetenekler, kötü niyetli kişilerin kamuoyunda tanınmış kişileri taklit etme veya dolandırıcılık yapma potansiyelini de içeren yeni riskleri de beraberinde getiriyor” şeklinde belirtiyor. OpenAI, bu nedenle modelin geniş kullanıma açılmasının uygun olmadığını düşünüyor. Modelin kullanımı daha sıkı bir kontrol altında tutulacak ve belirli kullanım durumları ve işbirlikleriyle sınırlanacak.

Görsel desteği

Ayrıca, yeni görsel arama özelliği aslında biraz Google Lens’e benziyor gibi görünüyor. İlgilendiğiniz şeyin fotoğrafını çekiyorsunuz ve ChatGPT, ne hakkında soru sorduğunuzu anlamaya çalışıyor ve buna göre yanıt veriyor. Ayrıca sorgunuzu netleştirmek için uygulamanın çizim aracını kullanabilir veya görüntü ile sorular yazabilirsiniz.

Açıkçası, görsel aramanın da potansiyel sorunları bulunuyor. Bunlardan biri, bir sohbet botuna bir kişi hakkında soru sorduğunuzda ortaya çıkabilecek durumlarla ilgilidir. OpenAI, ChatGPT’nin “insanlar hakkında analiz yapma ve doğrudan ifadelerde bulunma yeteneğini” hem doğruluk hem de gizlilik nedenleriyle bilinçli bir şekilde sınırladığını ifade ediyor.

OpenAI, bu yeni sürümle birlikte daha güvenli bir yapay zeka oluşturmak amacıyla yapay zeka modellerinin yeteneklerini bilinçli olarak sınırlıyor. Ancak bu yaklaşımın sonsuza kadar işe yaramayabileceğini kabul ediyor. İnsanlar sesli kontrol ve görsel aramayı daha fazla kullanmaya başladıkça ve ChatGPT, çoklu işlevli ve kullanışlı bir sanal asistan haline geldikçe, bu sınırlamaları korumak giderek daha zor hale gelebilir.