Böcek Kadar Küçük Robot Geliştirildi

Böceklerden esinlenilen CLARI adlı bir robot, görenleri şaşırttı. CLARI, dar boşluklardan geçebilme yeteneğine sahip ve kendini daha ince hale getirebilme özelliğine sahip. Bu özelliği sayesinde enkaz altında mahsur kalanları arama konusunda büyük bir potansiyele sahip ve hayat kurtarabilir.

Küçük robotların pek çok kullanım alanı bulunmakta. Ancak CLARI, bu tür robotların ulaştığı son noktayı temsil ediyor.

Robotik böcek CLARI, Colorado Boulder Üniversitesi‘nde mühendislik doktora öğrencisi Heiko Kabutz liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirildi. Kabutz, üniversitenin Yardımcı Profesörü Kaushik Jayaram ile işbirliği yaptı.

CLARI

Jayaram, daha önce dikey boşluklardan geçebilmek için kendini düzleştiren hamamböceğinden ilham alan bir robot yaratmıştı. Yaklaşık bir suşi rulosu parçası büyüklüğündeki CLARI’nin yukarıdan bakıldığında kabaca kare şeklinde olan dört ayaklı gövdesi, robotun esnek dış kaplamasıyla birbirine bağlanan dört bölümden oluşuyor.

Her bir bölüm, bir bacak, devre kartı ve bacağı ileri-geri ve yanlara doğru hareket ettiren çift aktüatör içeriyor. Bu, her bir bacağın diğerlerinden bağımsız olarak çalışabileceği anlamına geliyor. Açık arazide hareket ederken, CLARI optimum hız ve kararlılık için varsayılan kare şeklinde kalıyor. Ancak bu şekilde geçemeyeceği kadar dar bir boşlukla karşılaşırsa, kendini daha uzun ve daha dar bir şekle dönüştürebiliyor.