Bir İlk: Güneş Enerjisiyle Çalışan Arazi Aracı

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’ndeki öğrenci ekibi, güneş enerjisiyle çalışan Stella Terra adını verdikleri arazi aracını tanıttı. Bu heyecan verici gelişme, sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerjiye dayalı ulaşımın geleceğine ışık tutuyor.

Yolda kullanılmaya uygun olan Stella Terra, saatte 90 mil (145 km) hıza kadar ulaşabilen bir maksimum hıza sahip. 1.200 kg ağırlığındaki bu araç, güneşli bir günde 390 mil (630 km) kadar yol gidebiliyor.

Araç, enerjisini çatısında bulunan güneş panellerinden elde ediyor. Bu aracı diğerlerinden ayıran özelliği ise motor bölmesinin altındaki tasarımı. Diğer yeni araç teknolojileri asfalt üzerinde test edilirken, Stella Terra’nın inişli çıkışlı bir sürüşe uygun olması gerekiyordu. Ancak mühendisler aracın ağırlığını artıramadılar, bu yüzden aracı inşa etmek için yeni bileşenlere ihtiyaç duydular. Bu tür bir araç daha önce hiç yapılmadığı için bu bileşenleri başka bir kaynaktan temin edemediler.

Güneş Enerjisiyle Çalışan Araç, Teknolojinin Sınırlarını Zorluyor

Solar Team Eindhoven ekibinin yöneticisi Wisse Bos, “Stella Terra için güneş panellerinden invertörlere kadar neredeyse her şeyi kendi tasarlamak zorunda kaldık. Ekip, teknolojinin sınırlarını zorlayarak ve aracın pazarın beş ila on yıl önünde olduğundan emin olarak çalıştı.” dedi.

Solar Team Eindhoven ekibi, 2021’de güneş enerjisiyle çalışan karavan minibüsü Stella Vita’yı tanıttı. Karavan minibüsünün tamamen şarj istasyonlarına bağımlı olmadığını kanıtlamak amacıyla ekip, Avrupa’nın en güney ucuna 2.896 kilometrelik bir yolculuk gerçekleştirdi.

Stella Terra için bu zorluğun üstesinden gelmek daha da zorlaşıyor ve Hollanda’nın coğrafyası, ekip tarafından kullanılabilecek test seçeneklerini sınırlıyor. Bu ayın sonlarında, arazi aracı ilk uzun mesafeli yolculuğuna başlayacak ve Fas’a doğru bir seyahate çıkacak. Toplamda 1.000 kilometreyi aşan bu yolculuk, farklı manzaraların tadını çıkararak Sahra Çölü’nün zorlu koşullarında son bulacak.