Aksa Enerji, Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali Kuracak

Aksa Enerji, Senegal’in Saint Louis şehrinde 255 megavat kurulu güce sahip yeni bir doğal gaz kombine çevrim santralini kurmak için çalışmalara başladı.

Şirketin açıklamasına göre, Aksa Enerji şu anda 8 ülkede bulunan 13 santral yatırımıyla 2 bin 700 megavatın üzerinde bir kurulu güce sahiptir.

Aksa Enerji, bağlı ortaklığı olan Aksa Global Investments B.V.’nin bir parçası olarak, Senegal’in Saint Louis şehrine 255 megavat kurulu güce sahip yeni bir doğal gaz kombine çevrim santralinin finansmanı, kurulumu, işletimi ve sahipliği için çalışmalara başlamıştır.

Aksa Enerji, NDAR Energies SA ile Senegal Cumhuriyeti’ne ait elektrik kurumu Senelec arasında imzalanan 25 yıllık avroya endeksli sözleşmenin tarafıdır. Bu sözleşme kapsamında, kurulacak olan santralde üretilen elektriğin 25 yıl süreyle avroya endeksli fiyattan garantili olarak Senelec’e satılacağını Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden duyurdu.

Aksa Enerji 2015’ten bu yana Afrika’da enerji faaliyetleri yapıyor

Gana, Mali, Madagaskar ve Kongo’dan sonra Afrika kıtasındaki genişleme çabalarına Senegal ile devam eden Aksa Enerji, bu yatırımıyla Senegal’in kendi ürettiği doğal gazdan elektrik üreten ilk santral projesine imza atacak.

Coğrafya ve kaynak çeşitliliğini üretim portföyünde artırmayı önceliklerinden biri olarak belirleyen Aksa Enerji, 2015 yılından bu yana Afrika’da gerçekleştirdiği enerji santrali yatırımlarıyla kıtanın kalkınmasına destek sağlıyor.

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Cemil Kazancı’nın açıklamasında, şirketin küresel genişleme sürecine başladığı Afrika kıtasının, şirketin ‘Sürdürülebilir Yüksek Büyüme’ ve ‘Globalleşme’ stratejilerinin önemli bir parçası olduğu vurgulandı.

Uluslararası araştırmalara göre, 2025’te Afrika’nın nüfusunun Çin ve Hindistan’ı geride bırakacağını belirten Kazancı, “2040 yılına kadar dünya nüfusuna eklenecek her iki kişiden birinin Afrika kıtasından olacağı” öngörüsünü paylaştı. Aksa Enerji olarak, Afrika’nın enerji arz güvenliği ihtiyacını erken fark ederek 2017’de Gana santralinde ticari üretime başladıklarını ifade eden Kazancı, şu anda Afrika kıtasında dört ülkede toplamda 546 megavat kapasitesine sahip olduklarını söyledi. Gana Kumasi ve 2026 yılında ticari üretime başlamayı planladıkları Senegal Saint Louis yatırımlarıyla, Afrika’daki kurulu güçlerini iki kat artırarak 1,151 megavat seviyesine çıkaracaklarını belirtti. Senegal’de başlatılan bu önemli projeye başlamaktan ve Senegal devletinin güvenini kazanmaktan büyük gurur duyduklarını ifade eden Kazancı, teknoloji, deneyim ve yetkin insan kaynaklarıyla projeyi en iyi şekilde tamamlayacaklarına inandıklarını dile getirdi.