AFAD Acil Uygulamasının Hayat Kurtaran Özellikleri

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illerde etkisini gösteren deprem, bölge halkını büyük oranda etkiledi. Ülkemizin konumu itibariyle maruz kaldığımız doğal afete karşı önlem almalı ve gerekli hazırlıkları yapmalıyız. Her vatandaşın evinde muhakkak deprem çantası olmalı, telefonlarında afet anı ve sonrasında kullanmalarına olanak sağlayan “AFAD Acil” uygulaması yer almalı. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığınca, vatandaşların afet ve deprem anında yardım ekiplerine cep telefonu üzerinden ulaşmasını sağlayan AFAD Acil’de birçok özellik yer alıyor.

Kullanıcılara büyük kolaylık sağlayan uygulamada tek tuşla acil çağrı, en yakın toplanma alanı ve afet eğitim videoları gibi özellikler barındırıyor. Böylece bireyler gerek afetten önce ve sonra gerekse afet anında bu uygulamadan yararlanabiliyor.

Uygulamayı aktif hale getirmek için; telefonunuzda bulunan uygulama marketinin arama çubuğuna “AFAD Acil” yazarak indirebilirsiniz. İndirdikten sonra telefon numaranızı yazacak, telefonunuza gelen kısa mesaj koduyla giriş yapabileceksiniz. Giriş yaptıktan sonra T.C. kimlik numaranızı girip konum yetkisini verdikten sonra uygulama aktif hale gelmiş olacak.

Uygulamanın Hayat Kurtaran Özellikleri

“Tek Tuşla Acil Çağrı” Özelliği

Bu özellik ile afetten kaynaklı iletişim sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. Bu fonksiyon acil çağrı görüşmesinin internet üzerinden yapılabilmesine ve konum servisleriyle arayan kişinin bulunduğu noktanın tespit edilmesine olanak sağlıyor. Uygulama sayesinde GSM hatlarında oluşabilecek yoğunluğun önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca kullanıcılar tek tuşla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşarak durumlarını bildirebiliyor.

En Yakın Toplanma Alanı

Afetin ilk saatlerinde vatandaşların, tehlike ve risklerden uzak, güvenli şekilde bir araya gelebilecekleri toplanma alanları da “AFAD Acil” mobil uygulamasının ana ekranında bulunan harita üzerinde gösteriliyor. Böylece kullanıcılar, hangi bölgelerin güvenli olduğuna ulaşabiliyor. Kullanıcı harita üzerinde kendisine en yakın toplama alanının yol tarifine de ulaşıyor.

Afet Eğitim Videoları

Türkiye’de yaşayan her birey, potansiyel bir depremzede. Bundan dolayı her vatandaşın deprem anında nasıl davranacağı konusunda bilgili ve bilinçli olması gerekiyor. Uygulama içerisinde Toplumda afet farkındalığının artırılması amacıyla www.hazirol.gov.tr sitesinde yayınlanan eğitim videoları da bulunuyor.