2024 “Enerji Verimliliği” Yılı Olacak!

Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü, Türkiye’nin 2030’a kadar 100 milyon ton emisyon azaltma hedefine vurgu yaptı.

2024, “Enerji Verimliliği” Yılı Olacak! Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü, enerji verimliliğine yönelik yatırımların artırılması gerektiğini ifade ederek,

“Enerji verimliliği açısından 2024’ün başarılı bir yıl olacağına inanıyorum. Ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadelede enerji verimliliği alanında agresif hedefler belirlemesi ve uluslararası finans kuruluşlarının bu hedeflere uygun olarak gerçekleştirilecek yatırımları finanse etmesine yönelik beklentiler de bu doğrultuda önem taşımaktadır.” şeklinde ifade etti.

Yeşil Dönüşümle Enerjide Verimlilik Yaşanacak

Ünlü, 14 Aralık Enerji Tasarrufu Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de enerji tasarrufu ve verimliliği konularında devletin ciddi bir değişim sürecine girmesiyle bu alandaki farkındalığın giderek arttığını ifade etti.

Ünlü, Türkiye’nin 2030’a kadar 100 milyon ton emisyon azaltım hedefine işaret ederek, tüm sektörlerde enerji verimliliği uygulamalarının ve bu alana yönelik desteklerin artacağını belirtti.

Uluslararası finans kuruluşlarından gelen kaynakların yeşil dönüşüm odaklı olduğuna dikkat çeken Ünlü, “Uluslararası finans kaynaklarına yeşil dönüşüm yararına bir çıktı sunulduğu takdirde buradaki kredi koşulları daha da genişleyebilir ve şartları iyileşebilir. Bunun enerji verimliliği açısından önemli bir etkisi olacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.​​​​​​​

Enerji Tüketimi Azaltılabilir

Ünlü, son 10 yılda dünyada toplam enerji tüketimi azaltımı ortalamasının yüzde 1 olduğunu, Türkiye’nin ise yüzde 1,5 ile bu ortalamadan daha yüksek bir değer elde ettiğini ifade ederek, “Bu oran sadece 2022’de tüm dünyada 2 katına çıkarak yüzde 2,2 seviyesine ulaşırken, Türkiye yüzde 2,7 oranında azaltımla bu alanda lider ülke oldu.” dedi.

Söz konusu artışın sebebini, iklim değişikliğiyle mücadele önlemlerinin yanı sıra Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle yükselen enerji fiyatları olarak açıklayan Ünlü, ulaşılan yüzde 2,2’lik azaltım oranının yeterli olmadığını ve uluslararası iklim değişikliğiyle mücadele için geliştirilen senaryolara göre bu değerin yıllık yüzde 4’e ulaşması gerektiğini söyledi.

Ünlü, Türkiye’de söz konusu oranın yüzde 6 civarında olması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

“Enerji verimliliği yönünden 2024’ün başarılı bir yıl olacağına inanıyorum. Ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadelede enerji verimliliği alanında agresif hedefler belirlemesi ve uluslararası finans kuruluşlarının yine bu hedefler doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımları finanse etmesine yönelik beklentiler de buna işaret ediyor. Biz de EYODER olarak ülkemizin enerji verimli hale gelmesi için çalışmaya, kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum arasında bir köprü olmaya devam edeceğiz.”