Lojistik Sektörünü Dijitalleştiriyorlar

Sektörlerin dönüşüm stratejilerinde aslında mevcut işleyen sistemleri dijitalleştiren ve verimliliği artıran modeller iyi yol alıyor.  Bunlar arasında tabii geleneksel olanların dönüşümü kolay olmuyor. Ancak başaranlar da sektörlerin ‘markası’ haline geliyor. Elimden geldiği kadar bu modelleri izlemeye de çalışıyorum. Çünkü dijital modellerde pazarlamadan, uygulamaya çok başarılı işler var, ancak bu tür modeller de reel söktürün verimliliğini artırıyorlar. Lojistik sektörü de geleneksel işleyişin olduğu bir sektör.

Özellikle dağıtım ve yönetimde şirketlerin hızla dijitalleştiğini görüyoruz… Şirketlerdeki dijitalleşmeye rağmen sektörün bütününde dönüşüm biraz ağır ilerliyor. Burada kamyonlar işin önemli bir yönünü oluşturuyor. Parsiyel taşımacılık dediğimiz bu bölüm de aslında dönüşümün en yavaş ilerlediği alanlarda biri… Tabii bu nedenle de aslında önemli fırsatlar barındırıyor.

Türkiye’de 1 milyona yakın bağımsız çalışan kamyoncu var ve onlara da bu sayede ek iş fırsatı sağlıyorlar. Taşıyıcılar %30, boş kapasite ile çalışıyorlar. Bu sektördeki bu verimsizliği çözmek için ‘yola’ çıkan, yolda.com kurucularında Volkan Özkan ile geçtiğimiz günlerde sohbet ettim. Şubat 2020’de şirketi Murad Özsert ile kurmuşlar. 2 yılda da önemli ilerleme kaydetmişler. 1,5 yılda 8 milyon dolar yatırım almışlar ve Seri A’ya hazırlanıyorlar.

Lojistiği dijitalleştiriyorlar

Kurucu Volkan Özkan’ın baktığı noktadan yarattıkları çözümleri şöyle aktarıyor: “Lojistik dijitalde başlamalı dijitalde bitmeli diyerek çıktığımız yolda hedefimiz Avrupa’nın en büyük LTL (parsiyel/kamyon yükünden az) network’ü olmak.

Her büyüklükteki işletme için hızlı, uygun maliyetli nakliye hizmeti sağlamak amacıyla yük gönderilerini mevcut bağımsız taşıyıcılarla eşleştiriyoruz. Yalın, çevik, dinamik ve hızlı yapısı, teknoloji altyapımız ve ekibimiz ile iş ortaklarımız için tüm operasyonu uçtan uca yönetiyoruz aslında. Bu işte bir şirketteki ‘Ahmet Abi’ gibi birisi oluyor.

O işi iyi yönetirse, verimli oluyor. O giderse know how da gidiyor. Biz bu etkiyi dijital ortamda sürekli kılıyoruz. Karayolu taşımacılığında %25-30 oranında atıl kapasite mevcut. Hatta %50 oranında dönüş yükü bulma sorunu yaşanıyor. Yolda.com olarak atıl kapasitenin önüne geçerek taşımacılığı verimli hale getiriyoruz”.

Pandemi de çok etkiledi

Volkan Özkan pandeminin etkilerini de şöyle değerlendiriyor: “Yaşanan pandemi sürecinde esnek, parçalı ve anlık lojistik operasyonu ihtiyaç haline geldi. Ciddi talep artışı ile öngörülmez bir dönem içinde olunduğu için kapasite yönetim zorluğu da ortaya çıktı. Ayrıca kısalan tedarik zincirleri ve Türk lirasının rekabetçi konumuyla, ihracata dönük üretimin arttığını gözlemliyoruz.

Bu da yurt dışına uygun fiyata kaliteli hizmet sunan lojistik ortağı arayışını artırdı. Bunun yanında özellikle online alışveriş ve perakendenin yükselişiyle lojistik altyapılarda ciddi bir yoğunluk meydana geldiğini söyleyebiliriz. Tüm bu etkenler ışığında LTL taşımacılığın ileride daha da büyüyeceğine inanıyoruz”.

KAYNAKÇA

1.Dünya