Yeşil Dönüşümde Isıl Pillerin Önemi Artıyor


Kaliforniya merkezli Antora Energy şirketi, ısıl piller üreterek fosil yakıt kullanan ağır sanayi tesislerindeki emisyon miktarını azaltmayı hedefliyor.

Endüstriyel ısınma işlemlerinden kaynaklanan küresel enerji talebinin yaklaşık yüzde 20‘si, çimento, cam ve metal gibi sektörlerde gerçekleştirilen üretimde yüksek sıcaklıklara ulaşmak için fosil yakıtların kullanılmasından kaynaklanıyor.

Temiz enerji kaynaklarının daha etkili ve yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla enerji depolama teknolojileri hızla gelişiyor. Isıl pillerde yapılan inovasyonlar, 1940’lardan beri kullanılan teknolojilerde önemli ilerlemelere işaret ederek temiz enerji kaynaklarının yaygınlaşmasına önemli katkılarda bulunabilir.

İki elektrot arasında kimyasal reaksiyonların meydana geldiği bir elektrolit sıvısı kullanılarak geleneksel pillerde elektrik enerjisi üretiliyor. Elektrolit, ısıyı elektrik enerjisine dönüştüren ısıl pillerde 650 santigrat dereceye kadar ısıtılarak eritiliyor ve bu işlem sonucunda elektrokimyasal reaksiyonlar gerçekleşerek elektrik enerjisi üretiliyor.

Türkiye’de savunma sanayisinde stratejik bir rol oynayan ısıl pillerin üretim, Ar-Ge, tasarım ve diğer süreçlerini TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) kapsamlı bir şekilde üstleniyor.

Isıl Piller, Emisyon Miktarını Azaltacak

Isıl piller, özellikle güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarının enerji depolama sorununa potansiyel bir çözüm olarak görülüyor. Isı enerjisinin depolanabilir ve gerektiğinde elektrik enerjisine dönüştürülebilir olması, temiz enerjilerin ağır sanayi tesislerinde kullanımının artırılmasını hedefliyor. Kaliforniya merkezli Antora Energy şirketi, bu yöntemi kullanarak ısıl piller aracılığıyla ağır sanayinin karbonsuzlaştırılmasına önemli bir katkı sunmaya hazırlanıyor.

Antora Energy’nin ürettiği ısıl piller, güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından güç alıyor. Bu sağlanan enerjiyle, karbon bloklar 1.800 santigrat derece üzerindeki sıcaklıklara kadar ısıtılıyor. Kalın katmanlarla kaplı olan bu bloklar, dışarıya enerji transferine izin vermeyerek ısıyı muhafaza ediyor. Sistem, ihtiyaç duyulduğunda hem doğrudan ısıyı iletebiliyor hem de güneş panellerinde bulunan termofotovoltaik hücreler aracılığıyla ısıyı elektriğe dönüştürerek iletebiliyor.

Antora Energy, ısıl pillerini endüstriyel ısı üretiminde kullanılan fosil yakıtlardan daha ekonomik hale getirmeyi hedefliyor. Şirket, yakın zamanda Fresno, Kaliforniya’daki tesisinde ilk tam ölçekli üretimini başarıyla gerçekleştirdi. Antora’nın kurucu ortağı Justin Briggs, yeni fabrikalarının gelecek yıl ısıl pil üretimine başlayacağını ifade ediyor.