EİB, Sürdürülebilir Gıda Sistemi İçin Çalışıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak şunları söyledi: “Türkiye’nin gıda ve organik ürün ihracatının lideri olan yıllık 7,3 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç eden Ege İhracatçı Birlikleri olarak, 10 milyar dolarlık hedefimize ulaşmak ve gıda sistemimizin iyileştirilmesi için tüm paydaşlarımızla sıkı bir iletişim içindeyiz. Bu çerçevede, pestisitler, biyoteknik mücadele, sözleşmeli tarım gibi sürdürülebilir gıda sistemini temel alan net hedefler içeren önerilerimizi Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı ile görüştük. Tarım ve Orman Bakanı da sözleşmeli tarım modeline geçiş için son hazırlıkların yapıldığını, bu uygulamanın başladığında üretimin kontrol altında gerçekleşeceğini ve kalıntı konusunda önemli adımlar atılacağını ifade etti.”

Hayrettin Uçak

İhracat Pazarlarını Koruyarak Yeni Pazar Olanaklarını Sağlamalıyız

Başkan Uçak, “Kalıntısız ve yüksek kalitede üretimle ihracat pazarlarımızı korumak ve yeni pazar fırsatları yaratmak için üreticiler, ihracatçılar, üniversitelerimiz ve bakanlıklarımız olarak birlikte mücadele etmeliyiz. Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı biyoteknik mücadele projesi ve İyi Tarım Uygulamaları projemiz kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri olarak, üreticilerimize kimyasal mücadele yerine biyoteknik mücadele için tuzaklar dağıtıyoruz. Bahçelerden numuneler alıp analizler yapıyor ve üreticilerimizle sürekli temas halindeyiz,” şeklinde konuştu.

EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ise, AB Yeşil Mutabakatı’nın sektörlerimizi daha iyi hazırlamak için önemli bir gündem oluşturduğunu ve sürdürülebilirlik üzerine 2019 yılından itibaren yoğun bir çalışma süreci başlattıklarını hatırlattı.

EİB Türkiye İhracat Şampiyonu Oldu

Başkan Işık, şunları söyledi: “Ege İhracatçı Birlikleri olarak, diğer kurumlar, üniversiteler, araştırma enstitüleri, Tarım İl ve İlçe teşkilatları, borsalar, ziraat odaları, ticaret odaları gibi kurumlarla işbirliği yaparak çiftçiden başlayıp raflara kadar uzanan tedarik zincirinde sürdürülebilirliği sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Aflatoksin ve okratoksin oluşumunu önlemek için bir dizi proje yürütüyoruz. Kuru meyve sektöründeki başarının arkasında 35-40 yıldır devam eden sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar bulunuyor.

Organik ürünlerde de dünya lideriyiz ve bu zorlu ürünü başaran ülkelerden biriyiz. Türkiye’nin organik sektöründe 35 yıllık büyük bir deneyime sahip olması, Ege’nin tarım ve gıda alanındaki sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımının bir sonucudur. Türkiye, 2022 yılında yüzde 15 artışla 34,2 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdi. Ege İhracatçı Birlikleri, yüzde 17 artışla 6 milyar 727 milyon dolarlık ihracat yaparak Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 19’unu tek başına gerçekleştirerek Türkiye şampiyonu oldu. İyi tarım uygulamaları ve organik tarım teşviklerine ihtiyaç var. Devlet tarafından sağlanan ve sağlanacak olan desteklerin bu dinamiklere göre şekillendirilmesi gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’ya ihracatın sürekliliği için destek beklentilerimizi ilettik. Tarım ürünlerinin üretiminin devamı, kalıntı sorununun çözülmesi, tarım ürünlerinin rekoltesinin dengeli bir şekilde artması ve Uzakdoğu pazarlarına açılması için destek taleplerimizi görüştük.”