Plastik Geri Dönüşüm Ödülleri, Sahiplerini Buldu

Avrupa Plastik Geri Dönüşüm Ödülleri 2023ün kazananları, Amsterdam’da düzenlenen Plastik Geri Dönüşüm Fuarı’nda duyuruldu. Yedi kategorideki kazananlar, günümüz ürünlerinde plastiklerin döngüsel kullanımında sağlanan ilerlemeyi ve bu ilerlemeyi mümkün kılan geri dönüşüm yeniliklerini ve teknolojilerini örnek alıyor.

Ödüller ve kazananları ise şu şekilde:

  • Otomotiv, Elektrik ve Elektronik Ürün Kategorisi’nde, Electrolux ve Coolrec tarafından geliştirilen Electrolux 700 GreenZone MaxiSpace buzdolabı dondurucu ödül kazandı.
  • Yapı ve İnşaat Ürünü Kategorisi’nde, Polypipe Civils & Green Urbanisation tarafından üretilen Ridgidrain ödül aldı.
  • Ev ve Eğlence Ürünü Kategorisi’nde, Husqvarna Group‘un Gardena Eco Line ürünü birincilik elde etti.
  • Plastik Ambalaj Ürünü Kategorisi’nde, PreZero Polymers GmbH, Kunststoff Recycling Grünstadt ve Compo GmbH tarafından geri dönüştürülmüş plastiklerden yapılan gübre konteyneri ödül kazandı.
  • Ürün Teknoloji İnovasyonu Kategorisi’nde, Avient Corporation tarafından sunulan Avient Renk Tahmin Hizmeti birinciliği elde etti.
  • Geri Dönüşüm Makine İnovasyonu Kategorisi’nde, Engel Austria GmbH tarafından geliştirilen daha enerji verimli plastik geri dönüşümü için iki aşamalı süreç ödül aldı.
  • Plastik Geri Dönüşüm Elçisi Kategorisi’nde ise Erema Group GmbH‘dan Manfred Hackl ödül kazandı.

Ödül sahipleri, plastik alanında fark yarattı

Otomotiv, Elektrik veya Elektronik Ürün kategorisindeki kazanan, Coolrec’in yüksek etkili polistiren (HIPS) geri dönüştürülmüş polimerini kullanan Electrolux 700 GreenZone MaxiSpace buzdolabı dondurucusu oldu. Jüri üyeleri, bu ürünün, yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş plastiklerin günümüzdeki gelişen kullanımına dair olağanüstü bir örnek olduğunu vurguladı.

Polypipe Civils & Green Urbanisation tarafından üretilen Ridgidrain, Yapı ve İnşaat Ürünü kategorisindeki kazanan oldu. Firma, topluluk hareketini döngüsel ekonomiyle başarılı bir şekilde birleştirdi. Polypipe, Ridgidrain’i ürettiği yerel topluluğunda gerçekleştirdiği “yıka ve sıkıştır” kampanyası sayesinde HDPE süt ve çamaşır suyu şişelerinden yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş atık kaynağı bulmayı başardı.

Ev ve Eğlence Ürünü kategorisinin bu yılın kazananı Husqvarna Group’un Gardena Eco Line markası oldu. Markanın geri dönüştürülmüş malzemelerle üretilen yüksek kaliteli bahçe araçları, bahçede sürdürülebilirliğe yeni bir anlam katıyor.

Avrupa Plastik Geri Dönüşüm Ödülleri kazananlarıyla buluştu

Plastik Ambalaj Ürünü kategorisinin bu yılın kazananı, PreZero Polymers, Kunststoff Recycling ve Compo tarafından geri dönüştürülmüş plastiklerden üretilen bir gübre konteyneri oldu. Bu konteyner, plastiklerin döngüsel kullanımında bugün kaydedilen ilerlemeleri, hatta teknik olarak zorlu uygulamalarda bile başarıyla gösteriyor. Evsel atıklardan elde edilen yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş plastikler kullanılarak üretilen bu çok parçalı konteynerin her bir parçası, etiketler kolayca çıkarıldıktan sonra da geri dönüştürülebilir nitelikli oluşuyla dikkat çekiyor.

Avient Corporation, Avient Color Prediction Service (Avient Renk Tahmin Hizmeti) ile Ürün Teknoloji İnovasyonu ödülünün sahibi oldu. Jüri üyeleri, bu hizmetin plastik geri dönüşüm ürünlerinin estetik uygulama alanlarında kullanımına olanak sağlama potansiyelinden büyük etkilendi. Color Prediction Service, tüketici atıklarından elde edilen belirli plastik malzemelerin renk olanaklarını veya sınırlamalarını dijital olarak gösterebilme özelliğiyle, ürün geliştirme ve piyasaya sürme süreçlerinde renk kararlarını kolaylaştırıyor. Bu sayede, plastik geri dönüşümünün daha geniş bir estetik yelpazede kullanılması için bir adım atılıyor.

Plastik sektörü için anlamlı bir etkinlik

Etkinliğin diğer ödü kategorileri de oldukça dikkat çekiyor. Alanınca öncü olup çevresel değişikliklere katkıda bulunan şirketler, ödüllerle takdir ediliyor.

Avrupa Plastik Geri Dönüşüm Fuarı, plastik geri dönüşüm profesyonelleri ve plastiklerin sürdürülebilir kullanımıyla ilgilenen herkes için özel olarak düzenlenen ücretsiz bir sergi ve konferanstır. Bu etkinlik, 320’den fazla katılımcıyı bir araya getirerek plastik geri dönüşüm sektörünün önemli aktörlerini bir araya getiriyor ve yenilikçi teknolojileri sergileyerek, en iyi uygulamaları paylaşarak, ağ kurarak ve iş yaparak bir platform sunuyor. Sergide, plastik geri dönüşüm makineleri ve ekipman tedarikçileri, plastik malzeme tedarikçileri ve bileşikleyiciler, ön işleme uzmanları, mekanik ve kimyasal plastik geri dönüşümcüler, atık yönetimi uzmanları ve sektör dernekleri gibi geniş bir endüstri yelpazesi temsil ediliyor.