Küresel Piyasalarda Pozitif Seyir

Küresel Piyasalar Yükselişte

Küresel piyasalar, ABD’deki borç limiti krizinin çözüleceğine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle pozitif bir seyir izliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, dünkü Kongre liderleriyle yaptığı görüşmenin ardından borç limiti konusunda olumlu bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. Beyaz Saray‘da düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin temerrüde düşmeden bir anlaşmaya varacağından emin olduğunu ifade etti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, borç limiti anlaşmasının pazara kadar yapılabileceğini söyledi. Bu gelişmeler, risk iştahının artmasıyla birlikte piyasalarda olumlu bir hava oluşmasına neden oldu. Ayrıca, Western Alliance Bancorp’un mevduatlarının arttığı haberleri de bölgesel bankaların hisse fiyatlarında yükselişe yol açtı.

ABD’de Konut Başlangıçları Beklentileri Aştı

Dün ABD’de açıklanan makroekonomik verilere göre, konut başlangıçları beklentilerin üzerinde yüzde 2,2 artışla 1 milyon 401 bine yükseldi. Bu durum, ülkedeki ekonomik aktivitenin güçlü seyrini sürdürdüğünü gösteriyor.

Bu gelişmeler, gelecek ayki Fed toplantısında alınacak kararlara ilişkin belirsizlikleri artırıyor. Haziranda Fed’in faizleri 25 baz puan artırabileceği beklentileri yüzde 28’e yükseldi.

Bu durum altının ons fiyatını baskı altına alırken, dün altın fiyatları üçüncü günlük düşüşe geçerek 1.979 dolara geriledi.

Bugün ABD’de Wallmart‘ın finansal sonuçlarının açıklanması bekleniyor. Analistler, şirketin gelecek dönem projeksiyonlarının piyasalarda oynaklığı artırabileceğini belirtiyor.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,19, Dow Jones endeksi yüzde 1,24 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,28 geriledi. ABD endeks vadeli kontratları ise karışık bir seyirle yeni güne başladı.

Avrupa’da Enflasyon Belirlenen Seviyeyi Geçti

Dün Avrupa’da karışık bir seyir gözlendi ve bölgede enflasyonun hedeflenen seviyenin üzerinde olması risk iştahını baskıladı.

Avro Bölgesi’nde açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentilere paralel olarak yüzde 7 artış gösterdi. Bu durum, gelecek dönemde Avrupa Merkez Bankası’nın en az 50 baz puan daha faiz artırması beklenmesine yol açtı.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,34 değer kazanırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,36, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,01 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratları ise yükselişle yeni güne başladı.

ABD’deki olumlu seyir Asya piyasalarına da yansıdı ve Japonya’da hisse senedi piyasaları tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyretmektedir.