Gıdamızın Kaynağı Olan Toprağı Bilimle Desteklemeliyiz

#image_title

Gelecek 10 yıl içinde nüfus artışı nedeniyle gıda tüketimi %1.4 oranında artacak.

Tarımın geleceği ve tarımda bilimin önemi, 18 Mayıs’a kadar HEKTAŞ 2. Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi’nde tartışılacak. OECD ve FAO tarafından yayımlanan Tarımsal Görünüm Raporu’na göre, dünya nüfusu 2050 yılında 9.1 milyara ulaşacak.

HEKTAŞ, Bursa-Orhangazi’deki Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi F.A.R.M.’da, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi’nin iş birliğiyle 2. Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi’ni düzenledi. Kongre, 81 bilim insanının katılımıyla dünya tarımının geleceği, sürdürülebilirlik ve yeni tarım uygulamalarını ele aldı.

Dünya nüfusunun artmasıyla gıda ihtiyacının da yükseleceğinin konuşulduğu kongrede, tarım stratejilerinin geliştirilmesi için bilimden destek alınması gerektiğine vurgu yapıldı. Kongrenin açılışında konuşan OYAK Tarım Hayvancılık Grup Başkanı ve Hektaş Genel Müdürü M. Levent Ortakçıer, “Türk tarımını geliştirmek ve küresel tarım sektörüne örnek olacak bir seviyeye ulaştırmak için çalışıyoruz.

gidamizin kaynagi toprak

Gelecekte Bizi Ne Bekliyor?

M. Levent Ortakçıer, OECD ve FAO’nun son Tarımsal Görünüm Raporu’na atıfta bulunarak gelecek 10 yılda nüfus artışına bağlı olarak gıda tüketiminin %1,4 artacağını, ancak gıda üretiminin %1,1 seviyelerinde kalacağını belirtti. Ortakçıer, dünya nüfusunun 2050’de 9,1 milyara ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Ortakçıer, etkin tedbirler alınmazsa dünyada gıda üretimi ile tüketimi arasındaki farkın insanlık aleyhine büyüyeceğini vurguladı. Dünyada toplamda 13 milyar hektar arazi bulunduğunu ve bunun 5 milyarının tarım yapılabilir nitelikte olduğunu belirtti. Ancak sadece 1,5 milyar hektarlık alanda tarım yapılabildiğini ve 3,5 milyar hektar arazinin tarıma uygun olmadığını dile getirdi. Ayrıca, mevcut tarım alanlarının da gün geçtikçe azaldığını ifade etti. Örneğin, nüfus 3 milyarken 1,5 milyar hektar tarım yapılabilir arazi bulunurken, bu alanın giderek azaldığını belirtti.

Sürdürülebilir Verimlilik İçin Çalışıyoruz

HEKTAŞ Genel Müdürü Hakkı Zafer Terzioğlu ise “HEKTAŞ olarak tarımda sürdürülebilir verimliliği sağlayacak öncü çalışmalara imza atıyoruz. Yarının dünyasında sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması adına üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmek için çalışacağız” dedi.

Tarım Bu Topraklarda Başladı

Tarım yazarı Mine Ataman, 2006 Nobel Tıp Ödülü sahibi Amerikalı Biyoloji Profesörü Craig Mello ile kongrede bir araya geldi. Ataman’ın Mello ile yaptığı konuşmada, tarım ve gıda alanında biyoteknoloji ve genetiğin önemine dikkat çekildi. Mello, binlerce yıldır insanların tarım ve bitki yetiştirmeyle uğraştığını, bu sürecin Türkiye ve Asya gibi bölgelerde başladığını belirtti.

Mello, biyoteknolojinin yardımıyla, daha iyi ve iklim değişikliklerine dayanıklı bitkilerin daha hızlı bir şekilde geliştirilebileceğini ifade etti. Tarımsal uygulamaların, insanlar için daha güvenli, daha sağlıklı, daha üretken ve çevreye daha az zarar veren hale getirilmesi için heyecan verici fırsatlar olduğunu söyledi. Birçok bilim insanının bu alanda çalıştığını ve bilgilerin birikmekte olduğunu vurguladı.