“Makine Yatırımlarında Yıllık Büyüme Yüzde 18

Avrupa Takım Tezgahları Birliği (CECİMO) Genel Kurulu, Türkiye’den sadece Makine İmalatçıları Birliği’nin (MİB) üyesi olduğu 16 ülkeden sektör derneklerinin katıldığı bir toplantı olarak 6-9 Mayıs tarihleri arasında Antalya’nın Belek beldesindeki bir otelde gerçekleştirildi.

Bu toplantıda, dijitalleşme, yeşil mutabakat, sürdürülebilirlik, yapay zeka, ikiz dönüşüm ve otomasyon konuları özellikle ele alındı. Avrupa’da ve dünya genelinde sektörün durumu, firmaların rekabet gücünün korunması ve geliştirilmesi gibi konular da masaya yatırıldı. Toplantıya, Avrupa’nın önde gelen en büyük makine üretici firma CEO’ları, yöneticileri ve dernek yöneticileri arasından 65‘i yabancı 80 kişi katıldı. Bu genel kurul, Avrupa Komisyonu tarafından yasa, mevzuat ve yönetmeliklerin çıkarılmasında etkili olan CECİMO‘nun 2023 yılındaki genel kurul etkinliğiydi ve Makine İmalatçıları Birliği tarafından ev sahipliği yapıldı.

Makine İhracatı 25,5 Milyar Dolara Ulaştı

MİB Başkanı S. Emre Gencer, toplantının açılışında misafirlere Türk makine sektörü hakkında bilgi verdi. Gencer, Türk makine sanayisinin üçüncü büyük imalat sanayisi olduğunu ve 255 bin kişilik bir işgücüne sahip olduğunu vurgulayarak, “Son üç yılda Türkiye ekonomisi yıllık ortalama yüzde 6,3 büyüyerek, OECD ülkeleri arasında açık ara en yüksek büyümeyi elde etti. Bu süre zarfında, makine yatırımları yıllık ortalama yüzde 18 büyüme oranıyla bu gelişmeye katkıda bulundu” şeklinde konuştu.

Gencer, ihracatın büyümeye güçlü bir katkı sağladığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin makine ihracatı bu dönemde yıllık ortalama yüzde 10 büyüyerek, 2022’de 25,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Aynı dönemde ithalatımız da benzer bir oranda artarak geçen yıl 35 milyar dolar seviyesine ulaştı. Makine ihracatımızın yüzde 50’den fazlası AB ülkelerine yapılmaktadır.” Gencer, takım tezgahları ve ilgili diğer imalat teknolojileri sektöründe ise 2022 yılında ihracatın 1,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekerek, ithalatın ise geçen yıl 3 milyar dolara yaklaştığını ifade etti.

Gümrük Birliği Düzenlemeleri Modernize Edilmeli

Gencer, ticaret rakamlarının AB ülkelerinin makine dış ticaretindeki hâkimiyetine işaret ederek şu şekilde konuştu: “Bu durum, Türkiye ile AB arasında kurulan Gümrük Birliği’nin sunduğu uygun koşullardan kaynaklanmaktadır. Kuruluşumuzdan bu yana dış ticaretimizin yarısından fazlasını AB ülkeleriyle gerçekleştiriyoruz. Bu sevindirici bir gelişme ancak bu pazar yapısının olumsuz yönleri de var. Yani pazar çeşitlendirmesinin eksikliğinden kaynaklanan riskler. Daha açık bir ifadeyle, Türk makine sanayisi olarak AB ülkelerindeki ekonomik yavaşlamanın olumsuz etkilerini bu yılın sonlarından itibaren hissetmeye başladık. Dahası, mevcut Gümrük Birliği düzenlemelerinin anlaşma eksiklikleri, ikili ticaretimiz için giderek daha fazla zorluk yaratıyor. Bu nedenle, mevcut Gümrük Birliği düzenlemelerinin modernize edilmesi gerektiğini sürekli vurguluyoruz. Diğer bir önemli konu da Türkiye’nin AB mevzuatına uyum süreci olan Avrupa Yeşil Anlaşması ve dijital tek pazar gündemidir.” ifadelerini kullandı.