Hepsiburada’dan İlk Sürdürülebilirlik Raporu

Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından biri olan Hepsiburada, “Sürdürülebilir Yarınlar Burada Başlar” sloganıyla hazırladığı ilk sürdürülebilirlik raporunu kamuoyuyla paylaştı. Şirket, sürdürülebilirlik alanındaki çabalarını ve ilerlemelerini göstermek amacıyla bu raporu yayımladı.

Hepsiburada, Türkiye’nin e-ticaret sektöründe bir ilki gerçekleştirerek çevre, çalışanlar, toplum ve yönetişim olmak üzere dört temel başlık altında sürdürülebilirlik çalışmalarını içeren bir rapor yayımladı. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, bu rapor sektöründe Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

 Hepsiburada’nın sürdürülebilirlik raporu, çevreye duyarlı, yenilikçi ve verimli süreçleriyle e-ticarette öncü bir rol üstlendiğini gösteriyor. Raporda çevre, çalışanlar ve toplum odaklı projelerin yanı sıra dürüstlük, şeffaflık ve hesap verilebilirlik prensiplerine odaklanan yönetişim alanındaki çalışmalar da detaylı bir şekilde paylaşılıyor. Hepsiburada’nın sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaları, sektöre örnek oluşturacak bir yaklaşım sergiliyor.

Hepsiburada Üst Yöneticisi (CEO) Nilhan Onal Gökçetekin, teknolojinin gücünü yapıcı şekilde kullanmaya devam edeceklerini belirtti. Gökçetekin, şu sözleri aktardı:

“Gezegenimizin ve toplumların refahı ve sürdürülebilirliği için büyük bir dönüşümün eşiğindeyiz. Bizler Hepsiburada’da sürdürülebilirliği ve sosyal sorumluluğu iş kültürümüzün temel değerleri olarak görüyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana, bir yandan ticaretin dijitalleşmesine liderlik ederken bir yandan da paydaşlarımız için değer yaratma ve toplumsal gelişime katkı sağlama konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Teknolojik kabiliyetlerimizi bir yandan müşterilerimize sunduğumuz üstün hizmet anlayışımızı iyileştirmek için kullanıyoruz. Bir yandan da on binlerce işletmeyi bir araya getiren pazaryeri modelimizle, Türkiye’nin ve bölgenin en büyüğü olan Akıllı Operasyon Merkezimizle, sektörün çıtasını yükselten teknolojik çalışmalar yürüttüğümüz Ar-Ge Merkezimizle sektörün gelişimine ve dijital dönüşüme liderlik ediyoruz.”

Gökçetekin, şirket olarak sorumluluk bilincine sahip olduklarını belirterek, teknolojinin gücünü yapıcı bir şekilde kullanmaya ve küresel ölçekte çevre ve sosyal konuları kapsayan sorumluluklarını daha da ileriye taşımaya devam edeceklerini ifade etti. İnovasyon ve girişimcilik ruhunu 20 yılı aşkın süredir sürdürdükleri yolculuklarında değer yaratmanın yanı sıra, tüm paydaşlarıyla şeffaflıkla bu değeri paylaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Gökçetekin, “Bu doğrultuda ‘Sürdürülebilir Yarınlar için Dönüşüm Burada Başlar’ sloganıyla yayınladığımız ilk sürdürülebilirlik raporumuzu değerli paydaşlarımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Hepsiburada, Girişimci Kadınlara Destek Oluyor

“Kadın Girişimciliği” alanında önemli çalışmalar hayata geçiren şirket, bir kadın girişimci tarafından kurulmasıyla da dikkat çekiyor. Hepsiburada, “Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü” programını 2017 yılında başlatarak, 41 binden fazla kadın girişimciye destek olmuş durumda. Ayrıca HepsiTürkiye‘den programıyla 330‘dan fazla yerel üreticiyi destekleyerek yerel ürün kullanımını da teşvik etmeye devam ediyor.

Hepsiburada, “sürdürülebilir ürünler ve ambalaj” konusunu önceliklendirerek “Eskiyi Yenile” projesini hayata geçiriyor. Bu proje kapsamında, eski elektronik ürünler değerlendirilerek geri dönüşüm sağlanıyor ve sorumlu paketleme ile ambalaj uygulamalarıyla malzeme kullanımı optimize ediliyor. Aynı zamanda mevcut kaynakların yönetimi konusunda daha verimli ve yenilikçi çözümler üretilerek çevresel etkiler azaltılıyor.

Hepsiburada, “Döngüsellik ve Atık Yönetimi” başlığı altında operasyonlarının çevresel etkisini azaltma hedefiyle kaynak kullanımını azaltmayı ve atıkları kaynağında ayrıştırarak tekrar kullanım ve geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırmayı önceliklendiriyor. Bilinçli bir atık yönetimi çerçevesinde yürütülen çalışmalar sayesinde, atık kaynaklı çevresel etkileri en aza indirmek için çaba sarf ediliyor.

Şirket, Sürdürülebilir Lojistiği Benimsiyor

Hepsiburada, geniş bir lojistik, dağıtım ve teslimat ağına sahip olmasının çevresel etkilerini sorumlu bir şekilde ele alarak hareket ediyor. “Sürdürülebilir Lojistik” alanını önceliklendiren şirket, teknoloji gücünden yararlanarak yenilikçi yaklaşımlarla operasyonel verimliliğini artırmayı hedefliyor. Bu sayede çevresel etkisini azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Hepsiburada, kargo siparişlerinin teslimat sürecinde verimliliği artırmak amacıyla HepsiJET’in yeni “Çok Araçlı Rota Optimizasyonu” teknolojisini geliştirdi. Bu teknoloji, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Bu doğrultuda, Hepsiburada teslimatlarında kullanılan HepsiJET, daha etkili ve optimize edilmiş rota planlamasıyla müşterilere hızlı ve verimli hizmet sunmayı hedefliyor.

Hepsiburada, çevresel etkisini anlamak ve bu doğrultuda eylem planlarını belirlemek için attığı ilk adım olarak sera gazı emisyonlarını doğru bir şekilde ölçümlemeyi benimsedi. Bu bilinçle raporlama döneminde karbon ayak izi hesaplama çalışmasını gerçekleştirdi. Hepsiburada, bu ölçüm sayesinde karbon açısından çevresel etkisini ortaya koymayı amaçlıyor. Bu çalışma, şirketin çevresel sürdürülebilirlik alanında attığı önemli bir adım olarak öne çıkıyor.