Küresel Piyasa Negatif Seyrediyor

Küresel piyasalar, ABD’deki borç limiti krizine ilişkin endişelerin artmasıyla negatif bir seyir izliyor.

Küresel piyasalar, endişelerin artmasıyla birlikte ABD’deki borç limiti krizi nedeniyle olumsuz bir trend sergiliyor. Varlık fiyatlarının yönü, ABD’nin borç limiti krizine ilişkin haberlerden etkilenmeye devam ediyor. Beyaz Saray ve Cumhuriyetçi temsilciler arasında borç limiti müzakereleri dün de sürdü, ancak henüz bir anlaşmaya varılmadı.

ABD’nin borç limiti krizine ilişkin haberler, varlık fiyatları üzerindeki etkisini sürdürüyor. Beyaz Saray ve Cumhuriyetçi temsilciler arasındaki borç limiti müzakereleri dün devam etti, ancak henüz anlaşmaya varılamadı. İki tarafın şu anda daha fazla toplantı planlamaması risk algısını artırırken, analistler, bazı Cumhuriyetçilerin 1 Haziran’da çözüm bulunması gerektiğine inanmadıklarını ve bu durumun ilerlemeyi sınırladığını belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, hala 1 Haziran’dan önce anlaşmaya varabileceklerine inandığını dile getirdi.

Dün açıklanan makroekonomik verilere göre, ABD’de imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayısta piyasa beklentilerinin altında kalarak aylık bazda 1,7 puan düşüşle 48,5’e geriledi. Ancak yeni konut satışları, nisanda beklenenden daha iyi performans göstererek aylık bazda yüzde 4,1 artışla 683 bin seviyesine yükseldi.

Analistler, para politikasına ilişkin beklentilerin şu an için borç limiti krizine ilişkin haber akışının gerisinde kaldığını belirterek, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek ay yüzde 25 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artışına gidebileceği beklentisinin devam ettiğini bildirdi.

Emtia Piyasaları Karışık Seyirde

Analistler, bugün açıklanacak olan Fed toplantı tutanaklarının yatırımcılar tarafından dikkatle takip edileceğini belirtiyor. Tutanaklardaki gelecek dönem para politikasına ilişkin olası ipuçları, piyasaların yönü üzerinde etkili olabilir.

Emtia fiyatları ise karmaşık bir seyir izliyor. Bakırın libresi, resesyon endişeleriyle birlikte Kasım 2022’den bu yana en düşük seviye olan 3,6 dolara geriledi. Brent petrolün varil fiyatı ise şu an 77,5 dolar seviyesinde, önceki kapanışa paralel seyrediyor. Dün, Suudi Arabistan yetkililerinin petrolde satış pozisyonu açanları uyarmasının da etkisiyle Brent petrol yüzde 2,1 değer kazandı.