En Fazla İhracat Sanayi Sektörlerinden

Türkiye’nin Bulgaristan’a olan 4 milyarlık ihracat rakamında ülkeye en fazla dış satımı sanayi bünyesindeki sektörler gerçekleştirdi. İhracatta rekor üstüne rekor kıran Türkiye dış satımdaki yüksek performansını Balkan coğrafyasında da sürdürüyor.

Türkiye komşusu Bulgaristan’la ilişkilerini güçlendirirken, iki ülke arasındaki ticaret de ivme kazanıyor .Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in geçen ay bir araya gelmesi de bunun en önemli göstergelerinden biri oldu.

Erdoğan bu görüşme kapsamımda yaptığı açıklamada, ”Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de ayrıntılı şekilde ele aldık. Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı. Ortak hedefimiz ise bugünkü görüşmelerden sonra bunu 10 milyar dolar seviyesine kısa sürede çıkarmak. Bulgaristan tarafındaki sınır kapılarının modernizasyonunun tamamlanması ve özellikle gıda denetimi altyapısının güçlendirilmesiyle iş birliğimiz daha da gelişecektir.” ifadelerini kullanmıştı.

Geçen sene Bulgaristan’a gerçekleşen ihracatta tarihi zirveye ulaşılması iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koydu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Bulgaristan’a ihracatı geçen sene 4 milyar 420 milyon dolarla rekor seviyeye ulaştı.

Bulgaristan’a yapılan ihracat 2022’de 2021’e göre yüzde 21,4 artarken, toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 1,7 oldu.

Bulgaristan geçen yıl Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı on üçüncü ülke olarak kayıtlara geçti.

KAYNAK:

1.https://sanayigazetesi.com.tr/en-fazla-ihracat-sanayi-sektorlerinden/