Elektrik Kurulu Gücünün Üçte Birini HES’ler Oluşturuyor

Türkiye’deki hidroelektrik santrallerinin kurulu gücü duyuruldu. Türkiye’nin elektriğinin üçte biri, hidroelektrik santrallerinden elde ediliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’deki hidroelektrik santrallerinin (HES) toplam kurulu gücünü açıkladı. Hidroelektrik santrallerinin toplam kurulu gücü 32 bin 400 megavat olarak belirlendi. Bu da Türkiye’nin genel elektrik kurulu gücünün üçte birinin HES’lerden sağlandığı anlamına gelmektedir.

Hidroelektrik santrallerinin inşa edildiği bölgelerde doğal yapılara zarar verme potansiyeli bulunsa da, enerji üretimi sürecinde herhangi bir atık madde ve karbon salımı gerçekleşmediği için bu santraller, yenilenebilir enerji kategorisinde yer almaktadır.

Türkiye’de 625’ten fazla hidroelektrik üretim santrali faaliyet göstermektedir. Yıllık hidroelektrik üretim kapasitesi yaklaşık 112 milyar kilovatsaat seviyesine ulaşmıştır.

Yusufeli Barajı ve HES, 275 metrelik yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın kendi kategorisinde 5. en yüksek barajı olarak nitelendirilmektedir. Bu proje, yıllık ortalama 1,9 milyar kilovatsaat elektrik üretim kapasitesiyle Antalya’nın büyüklüğündeki bir şehrin nüfusuna karşılık gelen 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayabilir.

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES, kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin en büyük 4. santrali, dolgu hacmi bakımından ise 2. büyük barajı konumundadır.

Temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre kret uzunluğuna sahip Ilısu Barajı, “ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj” tipinde dolgu hacmi, gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından dünyada birinci sırada yer almaktadır.

Ilısu Barajı, 19 Mayıs 2020’de ilk elektrik üretimini gerçekleştirmiş olup, 23 Aralık 2020’de tam kapasiteyle çalışmaya başlamıştır. Bugüne kadar 8 milyar kilovat elektrik üretimiyle ülke ekonomisine yaklaşık 23 milyar lira katkı sağlamıştır.

Deriner Barajı ve HES ise 249 metrelik yüksekliğiyle Yusufeli’nden sonra Türkiye’nin en yüksek 2. barajı olup, 670 megavatlık kurulu gücüyle yıllık ortalama 2,11 milyar kilovatsaat elektrik üretebilmektedir.