ChatGPT Rakibi “Grok” Yapay Zekası Yayınlandı

Elon Musk’ın yapay zeka girişimi olan xAI, ‘Grok‘ adını taşıyan bir sohbet robotunu piyasaya sürdü. Grok’un, çeşitli akademik testlerde OpenAI’nin ChatGPT-3.5’ten daha iyi bir performans sergilediği iddia ediliyor.

Elon Musk’ın yapay zeka girişimi xAI, üretken yapay zekanın artan popülerliğine meydan okumak amacıyla yeni bir yapay zeka sohbet robotu olan “Grok”u piyasaya sürdü. Grok, ChatGPT’ye benzer bir şekilde çalışıyor ve büyük bir dil modeli tarafından oluşturulan bilgilere dayanarak kullanıcıların sorularını yanıtlıyor.

xAI Grok vs ChatGPT

Musk liderliğindeki xAI şirketinin Grok yapay zekası şu anda sınırlı bir kullanıcı kitlesi tarafından kullanılıyor. Ancak Grok’un, matematik ve kodlama gibi farklı akademik testlerde, ChatGPT-3.5’ten daha iyi bir performans sergilediği iddia ediliyor.

Grok, X (Twitter) platformu üzerinden gerçek zamanlı bilgiye erişim sağlayan Grok-1 adlı yeni bir motor tarafından desteklenmektedir. Bu, onun dünya genelindeki güncel konular hakkında bilgi sahibi olmasını mümkün kılar. Ancak bu bilginin “doğruluğu” konusunda şüpheler olabilir. Diğer yandan xAI, aracın yeteneklerini değerlendirmek için matematik ve mantık yeteneklerini ölçmek amacıyla standart makine öğrenimi ölçütlerini kullanarak bir dizi değerlendirme gerçekleştirdi.

Grok, ChatGPT-3.5 ve Inflection-1 dahil diğer hesaplama sınıfındaki modelleri geride bırakarak daha iyi bir performans sergiledi. Sadece GPT-4 gibi daha fazla eğitim verisi ve hesaplama kaynağıyla eğitilen modeller tarafından geçilebildi. Bu karşılaştırmalara ek olarak, xAI, Grok’u 2023 Macaristan ulusal lise matematik finallerinde değerlendirdi. Grok, sınavı C (%59) ile geçerken, Claude-2 aynı sınavda benzer bir not (%55) aldı. OpenAI’ın GPT-4’ü ise daha yüksek bir puan (%68) elde etmeyi başardı.

xAI, platformunda paylaştığı bir gönderide, Grok’un soruları esprili bir şekilde yanıtlamak amacıyla tasarlandığını ve bu nedenle biraz asi bir tarzının olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda, Grok’un diğer yapay zeka sistemlerinin çoğu tarafından reddedilen karmaşık sorulara yanıt verebileceği ifade ediliyor.

Ancak, Grok şu an için erken beta aşamasında bulunuyor. Şirketin açıklamalarına göre sadece 2 aylık bir eğitimle oluşturulmuş durumda. Şirket ayrıca Grok’un kötü niyetle kullanımını önlemek için daha fazla güvenlik önlemi uygulamak üzerinde çalışıyor. Grok, daha geniş bir kullanıcı kitlesi için sunulduğunda, denemek isteyenlerin aylık 16 dolarlık X Premium Plus aboneliği satın alması gerekecek. Ancak şu anda sadece ABD’deki sınırlı bir kullanıcı grubuna sunuluyor.