Amazon Kendi Kendine Hidrojen Üretecek

Amazon, sürdürülebilirliğe büyük bir önem atfeden bir şirkettir ve iş süreçlerini bu hedefe uygun şekilde şekillendirmeye çaba göstermektedir. Bu kapsamda şirket, araçlarına güç sağlamak amacıyla kendi hidrojenini üretmeyi düşünmektedir.

Amazon, sipariş karşılama merkezlerinde hidrojen yakıtı üretme planları yapıyor. Perakende devi, hidrojen şirketi Plug Power ile ortaklık kurarak ilk elektrolizörü – su moleküllerini ayırarak hidrojen üretebilen ekipman – bir ikmal merkezine kurdu. Plug Power, 400’e kadar hidrojen yakıt hücresiyle çalışan forklift için yakıt sağlama kapasitesine sahip olduğunu belirtse de elektrolizör, tesis içinde yaklaşık 225 forklift için yakıt üretecek. Amazon, ilk kez kendi hidrojenini tesis içinde üretme girişiminde bulunuyor ve muhtemelen bu sonuncusu olmayacak. Zira Amazon, 2040 yılına kadar operasyonlarını karbonsuz hale getirme hedefi kapsamında hidrojeni önemli bir araç olarak değerlendiriyor.

Hedef yerinde yeşil hidrojen üretimi

Hidrojen, yanma sırasında sera gazı emisyonları yerine su buharı ürettiği için iklim hedeflerine ulaşmaya çalışan şirketler ve hükümetler için daha çekici bir alternatif haline gelmiştir. Ancak hidrojen üretimindeki en temel sorun, başlangıçta hidrojen üretiminin temiz enerji kaynaklarıyla gerçekleştirilmesidir. Çünkü fosil yakıtlar kullanarak temiz enerji üretmek, herhangi bir perspektiften bakıldığında oldukça çelişkili bir durumdur. Günümüzde ise çoğu hidrojen, fosil yakıtlar kullanılarak üretilmektedir.

Plug Power, hidrojen üretimindeki bu sorunları çözmek amacıyla elektrolizörler kullanmaktadır. Fosil yakıtların aksine, metan gibi, kullanılmayacak; bunun yerine su, elektrik kullanılarak hidrojen ve oksijene ayrılmaktadır. Eğer bu elektrik, rüzgar ya da güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları tarafından üretiliyorsa, bu tür hidrojene “yeşil hidrojen” adı verilmektedir.

Plug Power, 2016 yılından bu yana Kuzey Amerika’daki 80’den fazla sipariş karşılama merkezine forkliftler için yaklaşık 17.000 yakıt hücresi tedarik etti. Ancak, bu yakıt hücreleri için kullanılan hidrojenin büyük bir kısmı başka bir yerde üretilmekte ve Plug Power, bunu kamyonlar aracılığıyla depolara taşımaktadır. Hidrojenin yerinde üretilmesi, yakıtın kamyonlarla taşınmasından kaynaklanan kirliliği önleyebilir. E-ticaret devi Amazon’un 2025 yılına kadar operasyonlarının elektrik kullanımını yenilenebilir enerji kapasitesiyle karşılayacak bir hedefi bulunmaktadır. Ayrıca firma, 2019 yılında 2040 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşma taahhüdünde bulunmuştur.