Tarımın Geleceği İçin PepsiCo’nun Hedefi Büyük

 PepsiCo Türkiye Sürdürülebilirlik Akademisi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu’nun ikincisi gerçekleştirildi.

Globalde önde gelen yiyecek ve içecek şirketlerinden biri olan PepsiCo, aynı zamanda dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri. Dev şirket, PepsiCo Pozitif (Pep+) stratejisi doğrultusunda hayata geçirdiği projelerle sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturulmasına katkı sağlamayı sürdürürken tarım ekosisteminin paydaşlarını da farklı platformlarda birleştirerek tarımdaki pozitif gelişmelerin hızlanmasına yardımcı oluyor. PepsiCo Türkiye, sözleşmeli tarımdan yenileyici tarım uygulamalarına, tarımda teknoloji kullanımından çiftçilerin bilinçlendirilmesine birçok çalışma yürütüyor.

PepsiCo Türkiye ve Sürdürülebilirlik Akademisi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2. Tarımda Pozitif Gelecek Sempozyumu, tarım ekosisteminin önemli isimlerini İstanbul’da buluşturdu.

“Gıda sistemlerimizde sürdürülebilir bir gelecek: Nasıl Yeniden Şekillendirebiliriz?” temasına odaklanan sempozyumda, çeşitli kaynaklarının korunmasından ve her aşaması sürdürülebilir bir tarım sistemi oluşturulabilmesi için yapılması gerekenler olmak üzere birçok önemli konu, tarım ekosisteminin önde gelen isimleri tarafından konuşuldu.

PepsiCo’nun Hedefi: Kendi Ayakları Üstünde Duran Tarım Ekosistemi

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, “Son yıllarda iklim krizi, küresel ısınma, salgınlar ve daha birçok değişkenin etkisiyle gıda ile ilgili endişeler arttı. Toprağı, su kaynaklarını koruyarak, yenileyici tarımı geliştirerek, çiftçilerimizin ve tarımın koşullarını iyileştirerek, teknolojiyi tarımın yararına kullanarak bunu başarabiliriz. PepsiCo olarak kendi ayakları üzerinde durabilen bir tarım ekosistemi oluşmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz, bu konuda tüm paydaşlar olarak hep birlikte çalışabilirsek uzun dönemde sürdürülebilir ve kapsayıcı bir tarım ekosistemi oluşturabiliriz” dedi.

PepsiCo olarak tarım alanındaki projelerine de değinen Şen, Türkiye’de 20 şehirde, toplam 50 bin dekar alanda 200’ün üstünde çiftçiyle sözleşmeli tarım ile ekosistemin gelişimine katkı sağladıklarını söyledi. Evrim Şen, Patateste Yenileyici Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında şirket olarak, 2023 yıl sonu itibaren bütün patates üretim alanlarının yüzde 50’sinde, yenileyici tarım yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

Murat Sungur: Tarımın Mutlaka Sürdürülebilir Olması Gerek

Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, bugün sera gazlarında veya su tüketim miktarlarında veya bazı doğal kaynaklarının yok olmasında tarım pratiklerinin ciddi miktarda sürdürülebilirliği engellediğini gözlemediklerini aktardı. ‘’Eğer tarımı sürdürülebilir yapmazsak bir başka şeyin sürdürülebilir olmasının bize ne faydası var?’’ diyen Bursa, ‘’Olmayan bir hayatın sürdürülebilirliğini konuşuyoruz. Olay sadece insanların doğal ihtiyacı olan beslenmesini karşılanması değil aynı zamanda sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için gerçekten tarımın çok daha farklı pratiklerle yapılması lazım’’ diye konuştu.