Omicron’u Ne Kadar Tanıyoruz ?

  • Omicron neden tehlikeli?
  • Aşılar yeni varyanta karşı ne kadar koruyor ? 
  • Omicron’la ilgili son verileri derledik :

Dünya çapında hızla yayılan yeni koronavirüs varyantı Omicron nedeniyle ülkeler sıkı tedbirler almaya başladı.

Bu yeni türün aşırı bulaşıcı olduğu, aşılanan ve hastalığı atlatmış olanların da korunmasının güç olabileceği tahmin ediliyor.

Omicron’u bu kadar tehlikeli kılan özelliği nedir?

Omicron varyantı, yapısında çok fazla değişiklik meydana gelmiş bir virüs. Virüsün hücrelere tutunmasını sağlayan spike proteinlerinin 30’dan fazla mutasyon geçirdiği tahmin ediliyor. Model hesaplamalarına göre şimdiye kadar görülen bütün varyantlardan çok daha fazla bulaşıcı olduğu tespit edilmiş durumda.

Omicron da önceki virüs varyantları gibi solunum veya hasta kişilerden temas yoluyla bulaşabiliyor. Aşıya rağmen varyantı tehlikeli veya kestirilemez kılan ise özellikle spike proteini denilen ve hücrelere tutunarak bulaşan yapısındaki değişiklik. 

Aşıların Omicron’a karşı koruma değerleri nasıl?

BioNTech/Pfizertarafından geliştirilen aşının iki dozu sonrasında da yeterince koruma sağlanmadığı tespit edildi. Bu nedenle de uzmanlar hatırlatma dozlarının yaptırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, Omicron virüsü enfeksiyon belirtileri görünmesine karşı aşının etkisi, ikinci dozun yapılmasından 15 hafta sonra yüzde 34’e düşüyor. İki doz Astrazeneca aşısı ise Omicron virüsü bulaşmış kişilerde enfeksiyon belirtileri görülmesini engelleyemiyor. Hatırlatma aşısı olanlarda ise aşıdan iki hafta sonra korunma yüzde 70’in üzerine çıkıyor.