İspanya’daki Plastik Granül Dökülmesi, AB Parlamentosu’nu Harekete Geçirdi

İspanya’nın kuzeybatı sahilinde bu hafta daha önce karaya vuran milyonlarca plastik granül üzerine yaşanan öfke, Avrupa Parlamentosu’na taşınıyor. Medya kuruluşları, bazı Avrupa Birliği (AB) yasama üyelerinin, parlamentonun 16 Ekim 2023 tarihinde müzakereye başladığı mikroplastik kirliliği üzerine bir yasayı güçlendirmeye yemin ettiklerini bildiriyor.

Önerilen yasa başlangıçta, cezai ve önleyici tedbirler aracılığıyla çevreye karışan plastik granüllerin (pellet) miktarını azaltmayı hedefliyordu. Avrupa Kimyasallar Ajansı’na göre, her yıl yaklaşık 176,000 metrik ton mikroplastik çevreye karışmaktadır. İspanya’daki felaketten önce müzakere edilen yasa sadece granülleri hedef alıyordu ve ilgili kirliliği %74 oranında azaltmayı amaçlıyordu, AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevicius, 18 Ekim 2023 tarihli Reuters haberinde belirtti. Şimdi, AB Parlamentosu’nun yasa üzerindeki baş müzakerecisi, yasanın kapsamını genişletmeyi önerdi.

Joao Albuquerque, nakliye sektöründen kaynaklanan dökülmeleri açıkça önlemek ve şirketlerin sorumlu tutulacağı eşik değeri düşürmek için gereklilikleri genişletmeyi istiyor, Reuters’a göre.

İspanya’nın kuzey sahilinde bulunan granüllerin veya nurdles’ların, Aralık ayı ortalarında meydana gelen bir kargo dökülmesinden kaynaklandığı bildiriliyor.

Avrupa Komisyonu, 1.000 metrik tondan fazla plastik granül taşıyan şirketlerin izlemeye tabi tutulmasını önermişti. Parlamento, bu eşik değerini 250 metrik tona düşürmeyi düşünüyor.

Bazı yetkililer ise itiraz ediyor. Avrupa Komisyonu’nun çevre direktörlüğünde döngüsel ekonomi birimini yöneten Aurel Ciobanu-Dordea, parlamentolara küçük ekonomik operatörler üzerinde ek kırmızı şeridin olası etkisine karşı uyardı, EuroNews.green haberine göre. Ciobanu-Dordea, “Doğrulama sistemlerinin, vazgeçilmez olmalarına rağmen, belirli bir idari yük getirdiğinin ve bunu [küçük ve orta ölçekli işletmelere] ve mikro işletmelere koymak adil olmadığının farkında olmalıyız çünkü daha yüksek bir çıktı üretiyorlar,” dedi.

Ancak, önerilen yasanın bu veya diğer incelikleri üzerinde düşünmek için pek zaman yok. Reuters’ın belirttiğine göre, “Parlamento, yasanın tamamlanması için AB ülkeleriyle yapılacak görüşmelerin Haziran ayındaki AB seçimlerinden önce sonuçlanma şansı vermek için müzakere pozisyonunda anlaşmak için yarışıyor.”